2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús múlt miatt tiltakoznak az ukránok

2011. március 15. 13:08 MTI

A szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete nyilatkozatban követeli az ungvári magyar főkonzulátustól a magyar állam történelmi felelősségének tisztázását a Kárpát-Ukrajna 1939-es „megszállásakor elkövetett bűntettek” és „az ukrán nép ellen 1939-1944-ben Kárpátalján végrehajtott népirtás” ügyében.

Vasárnap éjjel közzétett nyilatkozatában a Szvoboda kárpátaljai szervezete az ungvári magyar külképviseletnek arra a jegyzékére válaszol, amelyet a helyi hatóságoknak küldött a vereckei magyar honfoglalási emlékmű 2011. február 19-i felgyújtása kapcsán, s amelyben egyebek mellett elismeri az ukrán rendvédelmi szerveknek az ügyben foganatosított hatékony intézkedéseit, közte a tettesek elfogását.

A közlemény a többi között leszögezi: „még messze nincs megoldva az a konfliktushelyzet, amelyet a főkonzulátus munkatársainak közvetlen közreműködésével idéztek elő rövidlátó ukrán és magyar politikusok”. A szélsőséges szervezet azt tanácsolja a magyar diplomáciai kirendeltségnek, hogy várja meg a bírósági ítéletet azzal kapcsolatban, hogy a szóban forgó ügyben ki az igazi bűnös, majd pontokba foglalva több kérdés tisztázására szólítja fel a külképviseletet.

A nyilatkozat szerzői ugyanis kétségbe vonják, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) van-e tulajdonjoga „a Vereckei-hágón az ukrán hősök csontjaira dobált kőhalomra”. A Szvoboda szerint jelenleg nincs a magyar szervezet birtokában az „úgynevezett emlékmű” tulajdonjogát igazoló okmány, így a létesítmény nem minősül műemléknek.

A nyilatkozat szerint tisztázásra szorul az is, hogy hová szórták el a pénzt – hivatalnokokat fizettek le belőle vagy zsebre vágták – a KMKSZ vezetői, akik máig nem tudták megoldani a rájuk bízott feladatot az emlékmű (tavaly novemberben kezdeményezett) hivatalos bejegyeztetésével kapcsolatban. Végezetül a szélsőjobboldali szervezet arra emlékezteti az ungvári magyar főkonzulátust, hogy még sok munka vár rá, amíg „tisztázza a történelmi igazságot a magyar állam Kárpát-Ukrajna 1939-es megszállása idején elkövetett bűntettei, valamint az ukrán nép ellen 1939–1944-ben Kárpátalján végrehajtott népirtás kapcsán, amikor a lakosság közel egyharmadát elpusztították”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár