2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar emlékparcella a Dnyeszteren túl

2010. október 17. 17:49 MTI

Magyar katonáknak és civileknek emléket állító parcellát avattak fel a Dnyeszteren túli területen lévő Benderiben egy katonai emlékparkban. A katonák és a civilek a II. világháborúban, illetve a háború után vesztették életüket.

Az emlékparcellában 16 fekete márványtáblán 381 név szerepel, mellette 16, ugyancsak fekete márványból faragott kereszt áll. Az eseményen jelen volt Varga György Magyarország moldovai nagykövete, az 1992-ben Moldovától elszakadt terület számos vezetője, valamint Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

Varga György nagykövet elmondta, hogy a területen, Benderiben a II. világháborút követően fogolytáborok voltak, és magyarországi források is arról szóltak, hogy 600-700 magyar katona és munkaszolgálatos, illetve málenkij robotra (kényszermunkára) elhurcolt civilek éltek és dolgoztak itt. 1946 januárjában-februárjában nagyon kemény tél volt, a nagyon rossz feltételek, az élelmezés hiányosságai miatt sokan meghaltak.

Idén februárban a magyar nagykövet felkereste a Dnyeszteren túli terület vezetőjét, Igor Szmirnovot azzal a céllal, hogy meggyőzze: vegyenek részt a magyar nagykövetség közreműködésével készülő Dnyeszter-eurorégió projektben. Ez ukrán és moldovai területek bekapcsolásával jön létre. A találkozón Szmirnov átadott egy 381 magyar katona és civil nevét tartalmazó listát, olyanokét, akik ebben a táborban haltak meg,

A névsort a magyar archívumokban ellenőrizték, az adatok egyeztek. Ezt követően, idén április 15-én kijelölték a leendő parcella helyét a Benderi városában lévő katonai emlékpark egyik szögletében. A márványtáblák és a hozzá tartozó márványkeresztek mostanra készültek el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár