2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szülővárosában emlékeztek a T-modell magyar atyjára

2011. február 4. 11:31 MTI

Gépészeti kiállítással, koszorúzással és tudományos üléssel emlékeztek születésének százharmincadik évfordulóján a Ford Motor Company egykori főkonstruktőrére, Galamb Józsefre Makón.

A világ az első futószalagon gyártott autója, a Ford T-modell atyát, Henry Fordot szinte mindenütt ismerik, Magyarországon és az Egyesült Államokon kívül azonban kevesen tudják, hogy mérnökcsapatát a makói születésű Galamb József vezette – mondta Halmágyi Pál, a József Attila Múzeum igazgatója.

Galamb József 1881. február 3-án született Makón. Szegény polgárcsaládból származott, elemi és polgári iskoláit a Maros-parti városban végezte. Később Szegeden tanult, majd Budapesten az Állami Felsőipariskolában szerzett üzemmérnöki diplomát 1901-ben. Érdeklődését felkeltette a születőben lévő autógyártás, ezért Aradon, a Magyar Automobil Rt.-nél helyezkedett el, majd ösztöndíjjal Németországba, onnan pedig Amerikába utazott. 1905. december 11-én szerződött a detroiti Ford-gyárba. A tervezői tekintélyét megalapozó olcsó tömegautó, a Ford T-modell 1908. október 1-jére készült el. Az egyszerűen kezelhető, megbízható konstrukció és a kedvező ár miatt az autó akkora népszerűségre tett szert, hogy a típust 1927-ig gyártották.

Szintén közreműködésével készült a Fordson-traktor. Nevéhez fűződik a futószalagos gyártás technológiájának kidolgozása, a bolygóműves sebességváltó szabadalma, valamint az első világháború idején a Liberty repülőgépmotor megalkotása is. A sikeres mérnök az Egyesült Államokból is tartotta a kapcsolatot rokonaival, 1922-ben két itthon maradt testvérével létrehozta a makói Ford-lerakatot, ahol gépkocsik mellett Fordson traktorokat és alkatrészeket árultak egészen 1944-ig – közölte a múzeumigazgató.

Galamb József 1937-ben a Ford gyár főkonstruktőre lett, öt évvel később egy szívrohamból felépülve nyugállományba vonult. A Makóról indult mérnök 1955. december 4-én hunyt el Detroitban.

A József Attila Múzeumban látható egy 1919-es gyártású felújított négyszemélyes, nyitott Ford T Touring. Az érdeklődők beleolvashatnak Galamb József elemi és polgári iskolai bizonyítványaiba, a jubileum alkalmából a mérnök nevét viselő szakképző iskola aulájában a Ford gyár egykori termékeit makettek segítségével bemutató gépészeti kiállítás nyílt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár