2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális kardot kovácsol Szigfrid

2010. április 13. 09:37 MTI

Hamarosan bemutatják a berlini Német Operában A Nibelungok című némafilm-klasszikus restaurált változatát.

A Fritz Lang (1890-1976) rendezésében 1924-ben készült ötórás, kétrészes film felújított, zárójelenettel kiegészített változatát április 27-én mutatják be Berlinben - közölte a Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány Potsdamban. Gottfried Huppertz eredeti zenéje alapján a film zenei hátterét a hesseni rádió filharmonikus zenekara játssza Frank Strobel karvezetésével.

Eberhard Junkersdorf, a wiesbadeni székhelyű Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az új Nibelung-változat az alapítvány eddigi legnagyobb és 750 ezer eurós (204 millió forintos) költségvetésével legdrágább restaurációs projektje. A még be nem fejezett munkálatokban kilenc ország összesen tizenhét intézménye vesz részt, a filmanyag többek között New Yorkból, Moszkvából, Milánóból és Los Angelesből származik.

A restaurálás során elsősorban a képminőség javítására fektettek hangsúlyt, az eddig eltűntnek hitt jelenetek beillesztése háttérbe szorult - mondta el Anke Wilkening restaurátor. Ennek ellenére azért a kész filmben szerepel egy újonnan beiktatott jelenet is: Krimhildát bosszúja beteljesítése után leszúrják. Eddig - az 1980-as években elkészült első filmfelújítás után is - csak azt láthatták a filmnézők, ahogy Krimhilda haldokolva összeesik.

Fritz Lang 1922 és 1924 között forgatta Potsdam-Babelsbergben Siegfried, Gunther és a Nibelungok kincsének történetét feldolgozó eredeti filmjét. Aki már nem tud jegyet szerezni az áprilisi bemutatóra a berlini Német Operába, megtekintheti a filmet az Arte kulturális televíziós csatornán.

A Nibelungok a második restaurált Lang-klasszikus. Két hónapja a berlini nemzetközi filmfesztivál nyitányán mutatták be a filmtörténet mérföldkövének számító fantasztikus némafilm, a Metropolis restaurált változatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár