2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták az írnokok istenének ókori szobrát

2010. március 16. 18:27 MTI

Két hatalmas, vörös gránitból faragott szobrot tártak fel Luxor közelében, a Nílus menti birodalom egyik leghíresebb fáraója, a 3400 évvel ezelőtt uralkodó III. Amenhotep halotti templomában - jelentette be kedden az egyiptomi kulturális minisztérium.

A közlemény szerint a régészcsoport megtalálta Thot óegyiptomi isten 4 méteres szobrát. Az istent az Óbirodalom korától tisztelték, íbiszfejű ember, íbiszmadár, guggoló pávián vagy ritkán ember alakjában ábrázolták. Az egyiptomi panteon egyik legsokoldalúbb figurája: bölcsességisten, az istenek írnoka, az írás és számolás tudományának adományozója, a csillagok járásának ismerője. Bölcsessége folytán az írnokok védőistene. Előkerült III. Amenhotep szobrának felső része is, amely egy másik istenszobor mellett áll.

III. Amenhotep halotti temploma javarészt elpusztult, valószínűleg az áradások rombolták le a masszív építményt. Ennek ellenére a helyszínen rengeteg műtárgy került elő. Február 28-án tárták fel az archeológusok III. Amenhotep vörös gránitból faragott szobrának fejét. Az embermagasságú szoborfej a fáraó legjobb állapotban fennmaradt arcmása. Tavaly márciusban a fáraó két másik szobrát tárták fel a helyszínen - az egyiket fekete gránitból faragta az ókori művész, és ülőhelyzetben ábrázolja az uralkodót. A másik kvarcitból készült, és szfinxként - oroszlántestű, emberarcú lényként - láttatja a fáraót.

Az i.e. 1402 és 1364 között uralkodó III. Amenhotep (Nebmaatré) az újbirodalmi XVIII. dinasztia kilencedik fáraója, Tutanhamon nagyapja volt. Harminchat éven át tartó uralkodása alatt a birodalomban béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem, "reneszánszát" élte a kultúra. III. Amenhotep nevét még ezer évvel később is a bőséggel, a gazdag terméssel hozták összefüggésbe.

Uralkodását monumentális épületek, köztük a luxori és karnaki templomegyüttes fémjelzi. Minden óegyiptomi uralkodó közül III. Amenhotepnek maradt fenn a legtöbb szobra. III. Amenhotepet Egyiptom trónján fia, Ehnaton követte, aki bevezette a Nílus-parti birodalomban az egyistenhitet, a napkoronggal fémjelzett Aton kultuszát állítva a középpontba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár