2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angol mérnök műve lehet a krétaóriás

2009. november 19. 09:02 Times Online

Nagy-Britannia leghíresebb és egyben utolsó krétaóriását, a Dorsetben található, domboldalba faragott Cerne Abbas-i alakot egy új kutatás szerint a közeli apátságot átépítő mérnök tervezhette.

A régészeket a mi napig bosszantja, hogy az anatómiailag is igencsak részletes krétaóriásról a 17. század vége előttről nincs semmilyen írásos feljegyzés, ám egy új feltételezés szerint az alakot a közeli földépítményekkel egy időben alkothatták meg. Az Exmoori Nemzeti Park Hatóságának történeti környezeti igazgatója, Rob Wilson-North szerint az óriást a 16. század végén - 17. század elején alkothatták meg. Szerinte nincs kétség: a párszáz méterre található elhagyott kert tervezése ugyanolyan különleges, mint maga az óriás, így az ő műve lehetett az óriás is. A munkálatokat akkor végezhették, amikor a Cernes-i apátságot a 16. század közepének vallási reformjai után majorsággá alakították.

Azt senki nem tudja biztosan, hogy az ábra mikor készülhetett: egyesek szerint egy ősi pogány termékenységi szimbólum, és ezt támasztja alá az a történet is, amely szerint egy gyermektelen nő és partnere az óriás lábánál éjszakázott, majd a nő alig két éven belül anya lett. Mások szerint a figura Herkulest ábrázolja, akit gyakran ábrázoltak hasonló bunkóval a jobb kezében. A helyiek körében azzal kapcsolatban is él egy legenda, hogy az óriás a középkori élhetett, és terrorizálta a környéket. Egyszer azonban elaludt a domboldalon, és ekkor Gulliverhez hasonlóan lekötözték, és megölték; ezek után a holttestet rajzolták körbe, és ez lehet az árok.

Akárhogy is van, az ábrát 1694 előtt senki nem említette meg, annak ellenére, hogy a domboldal környéke több leírásba is bekerült. A helyi dokumentumok és a régészek szerint a gigász a 17. század végén, a polgárháború alatt készülhetett a helyi Denzil Holles utasítására. A tervek szerint ezzel Oliver Cromwellt, Anglia Herkulesét gúnyolták ki.

Az óriást egyébként rendszeresen karbantartják: nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy megtisztították a körvonalait. hasonló munkálatokat a második világháború óta végeznek, amikor az óriást azért temették be, mert attól tartottak, hogy a Luftwaffe gépei lebombázhatják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár