2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aukciós rekordot hozhat Rembrandt elfeledett portréja

2009. szeptember 21. 10:06 Times Online, MTI

Kiállításon mintegy 40 éve nem szerepelt Rembrandt-portrét bocsát árverésre decemberben a londoni Christie's aukciósház, amely szerint a magánkézben lévő műalkotás akár 25 millió fontért (7,5 milliárd forintért) is elkelhet.

A Christie's december 8-i árverésén kalapács alá kerül egy 1658-ból származó Rembrandt-festmény, amely egy kihívóan csípőre tett kézzel álló férfi portréját ábrázolja. A Portrait of a Man, Half-Length With his Arms Akimbo című kép a holland mester művészileg legtermékenyebb periódusából származik, és 1930 óta nem fordult meg árverésen - mondta az aukciósház szakértője.

A festményt 1958-ban adományozta a Columbia Egyetemnek egy dúsgazdag művészetbarát, George Huntington Hartford II. Amikor az 1968-as diáklázadás idején a diákok elfoglalták az egyetem elnökének irodáját, a hatóságok a rongálástól tartva kimenekítették a képet és egy raktárban helyezték el. Utoljára 1970-ben állították ki a detroiti Művészeti Intézet Rembrandt-tárlatán. Négy évvel később az egyetem eladta az alkotást, és azóta nem cserélt gazdát.

A Christie's nem hozta nyilvánosságra a képet árverésre bocsátó tulajdonos nevét, csak annyit árult el, hogy Rembrandt munkája "egy kitűnő gyűjtemény darabja volt". Ha a becsült árért kel el, ez lesz a holland festő legnagyobb összegért elárverezett képe. A festő aukciós rekordjaként eddig egy 2000-ben szintén Londonban eladott 19,8 millió fontos (6 milliárd forint) művet tartottak számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár