2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori vásári forgatag Csobáncon

2009. július 10. 09:34

A "Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium - Csobánc Váráért Közhasznú alapítvány" 2009. július 17-19-én, immáron 6. alkalommal rendezi meg a "Gyulaffy Napok Csobáncért" című hagyományőrző programját. A rendezvény során befolyt bevételeket a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítják, hogy az utókor számára megőrizzék a magyar történelem eme páratlan emlékét.

A szervezők közleménye szerint "programunk Gyulakesziben szervesen illeszkedik a nyári balatoni turisztikai műsorok sorozatához. Célunk a történelmileg hiteles, a hajdani kultúrát a hagyományoknak megfelelően visszaadó és értékőrző turisztikai program megrendezése".

A három nap alatt középkori forgatag keretében életre kel az 1500-as évek török kori Magyarországának élete, hangulata. Ízelítőt kapunk a kihalófélben lévő mesterségekből, a néphagyományok, népszokások felidézésén keresztül megismerhetjük a kor hagyományait, az őshonos magyar haszonállatvásár pergő, hangulatát. Kóstolót kaphatunk a páratlan íz világú török és magyar konyha ínyencségeiből.

A gyerekek szórakozását egész napos játszóház, szalmavár foglaló, mesemondó, bábszínház és számtalan színes program biztosítja. A kor harci szellemét díszes lovasbandériumok felvonulása és bemutatója varázsolja elénk, míg a lovagi tornák révén átélhetjük a vitézek férfias helytállását, kitartását, erkölcsrendjét. Az autentikus népzenei és népművészeti műsorokon pedig a magyarság gazdag kultúrája elevenedik meg: az egész estét betöltő táncházban a vendégek megtanulhatják a magyar tájegységek táncait.

A Csobánc várához fellátogatók emellett hiteles ismertetést kapnak a vár és környékének történetéről, hősies védőik legendájáról. A várhoz vezető úton ízelítőt adnak a történelmi borvidék boraiból és szőlőművelési kultúrájából is.

Részletes program (pdf)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár