2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétnyelvű könyv a szegedi vasúti hídról

2009. március 15. 11:46

Impozáns kötetet jelentetett meg a százötven éve épült és 1944-ben lerombolt szegedi vasúti hídról a Móra Ferenc Múzeum.

A kötet százhuszonhat oldalon mintegy 180 kép és tervrajz segítségével átfogóan mutatja be, illusztrálja a híd történetét az előkészületektől az építkezésen át a szerkezet második világháborúbeli kegyetlen lerombolásáig.

Az Áy Zoltán, a Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa által szerkesztett könyv bőséges szöveges és képi anyaga lehetővé teszi, hogy az érdeklődők behatóan megismerhessék az 1858-ban épített híd históriáját. A hidat az Ernest Gouin és Társa cég építette, a tervező főmérnök pedig a mindössze 27 éves francia Ernest Cézanne volt. Az akkoriban ritkaságszámba menő kétvágányú kovácsoltvas szerkezetet másfél év alatt jórészt helybeli munkások készítették el.

A magyar és angol nyelvű könyvből megtudható, hogy az eredeti elképzelések szerint a Temesvár irányába jelentős teherforgalmat lebonyolító vasútvonal kettészelte volna Szegedet, a síneket a város legforgalmasabb útján, a mai Kossuth Lajos sugárúton tervezték bevezetni a központba, ám a lakók tiltakozása miatt e megoldás végül nem jöhetett szóba.

A könyv alapjául szolgáló, a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban ősszel nyílt vasúttörténeti kiállításhoz hasonlóan az érdeklődők a kötetből megismerhetik a híd tervdokumentációját, Anton Rohrbach szegedi amatőr fotós az építkezésről készített sorozatát és azokat a légi felvételeket is, melyeket az építményt lebombázó amerikai gépek legénysége készített bizonyítékként 1944. szeptember 3-án.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár