2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Először látható a szenzációs Fenton-lelet

2008. november 11. 15:42

Szenzációs fotótörténeti leletről számoltak be a híradások, amikor 2007-ben tizenkét darab eredeti Fenton fotográfia került elő Budapesten, az ELTE Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményében. A képeket most mindenki megtekintheti.

Roger Fenton, a 19. században élt világhírű brit fotóművész 12 műve tavaly bukkant fel. „Roger Fenton korának egyik legismertebb fényképésze. Képzettsége, számos önálló kiállítása, kiváló szakmai felkészültsége és külföldi tapasztalatai tették lehetővé, hogy 1852-től a British Múzeum első hivatalos fényképésze legyen. Bár a Krími háborúban, 1855-ben készített sorozata emelte őt hadifényképésszé, köztudott, hogy számos más műfajban is maradandót alkotott, úgymint tájkép-, épület-, csendélet-, és műtárgyfényképezés, de jelentős zsánerképeit is ismerheti az utókor. Sokoldalú munkásságának lenyomatait elsősorban angliai gyűjtemények őrzik" – állítja Szabó Magdolna, a Magyar Fotótörténeti Társaság titkára, a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzkutatója.

Szabó Magdolna szerint az ELTE Egyetemi Könyvtárban lappangó, véletlen folytán előkerült tucatnyi felvétel kiválóan illeszkedik a Fenton-életmű legismertebb műfaji alkotásaihoz, annak jellemző darabjait reprezentálja – tájképek, skóciai vadász-zsánerek, az uralkodó család nyári rezidenciája és az orientalizáló portrésorozat egy-egy felvétele. A lelet jelentősége abban áll, hogy e kollekció Magyarország egyetlen eredeti fotógyűjteménye a világhírű fotográfustól. A fényképeket szakemberek segítségével restaurálták és biztosították a fotográfiai műtárgyaknak megfelelő környezetet.

A nagyközönség most láthatja először az Egyetemi Könyvtár dísztermében a tizenkét darab albumin, ill. sópapír fényképet. Az „El nem veszett, de megtalált képek" c. kiállítás szakmai megnyitójára november 19-én, 17 órakor kerül sor. A tárlat november 21-től január 30-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig, 10-18 óráig. További információk a www.konyvtar.elte.hu honlapon találhatóak.

A ritka és egyedi képeket bemutató tárlathoz november 20-án egy fotótörténeti konferencia társul a Magyar Fotótörténeti Társaság szervezésében. A tanácskozás témája – az angol fotográfus életművéhez kapcsolódóan – néhány hazai alkotó munkásságán keresztül a korszak fotótörténetének bemutatása. Az előadásokon feltehetően olyan fontos műfaji és tematikai kérdések is felmerülnek majd, amelyek további alapkutatásokra fogják inspirálni a szakembereket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár