2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkészülhet a dán királyok képcsarnoka

2008. június 19. 16:20

A kínai agyagkatonákon kikísérletezett arcrekonstrukciós technika segítségével végre lehetővé válhat a dán uralkodók és a térség legrégibb ismert emberének arcképének elkészítése is.

Bár Svend Estridsen közel 1000 éve halott, a dánok végre a valóságban is láthatják majd, hogy az uralkodó a valóságban miként nézhetett ki - egy halottkém és egy szobrász munkájának köszönhetően.

A király koponyáját az 1900-as évek elején találták meg, és a két férfi ennek segítségével, no meg a terrakotta arcrekonstrukciós technika felhasználásával készítette el az uralkodó képmását. A technikát korábban már több esetben is használták az azonosíthatatlan halottak identifikálására, illetve korábban sikeresen rekonstruálták a 12. században uralkodott Zsófia királynő képmását is.

Niels Lynnerup halottkém és Björn Skaarup szobrász 2001 óta több, hasonló északi uralkodó arcát, így a 17. században élt Kaj Lykke és a legrégibb dán, a térségben 10 ezer évvel ezelőtt élt koelbjegri nő képmását is újraalkották. Lynnerup szerint a módszerrel az azonosíthatatlan emberek 70 százalékáról megtudják, hogy ki is volt valójában.

Else Roesdahl, az Aarhus-i Egyetem régész szerint a rekonstrukciók új életet lehelnek a dán történelembe, és az egykor élt vezetők ezáltal jóval közelebb kerülnek a ma emberéhez. Éppen ezért a régésznő a Dánia viking- és középkori periódusáról készülő könyvét is ezekkel szeretné majd illusztrálni. Erre szükség is lehet, hiszen szerinte a korból egyáltalán nincsenek hasonló ábrázolások.

A szakértők ennek ellenére tisztában vannak vele, hogy az eljárás nem tökéletes, ám egyben biztosak: "amikor látjuk, hogy miként néztek ki őseink, felfedezzük, hogy nem is voltak annyira mások, mint mi".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár