2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kommandókat irányított James Bond atyja

2008. május 27. 15:00

James Bond a világ legismertebb titkosügynöke és egy találó vélekedés szerint ő testesíti meg Nagy-Britannia legjellemzőbb figuráját.

Egy földbirtokos képviselő fia, dúsgazdag bankár unkája volt, ám gyermekkora mégsem telt gondtalanul: anyjától kevés szeretetet, de annál több kritikát kapott. Etonból - ahol szellemi és fizikai képességeivel is kitűnt - nőügyei miatt távoznia kellett, a sandhursti katonai akadémia nem nyerte el tetszését, ezért a kontinensre ment nyelveket tanulni. A külügyminisztérium visszautasította, így a Reuters hírügynökségnél kezdett dolgozni, majd az üzleti életben akart vagyont szerezni. Gazdag ugyan nem lett, de elérte az áhított függetlenséget, kifinomult partijairól és nőügyeiről legendák keringtek.

A nevem Bond. James Bond.

1939-ben, a világháború előestéjén beszervezte a titkosszolgálat, a haditengerészeti kémfőnök személyes asszisztense lett 17F fedőnéven. Veszélyes küldetéseket hajtott végre, kommandót vezetett ellenséges területen, miközben mindig nála volt kedvenc fegyvere, egy könnygázzal töltött golyóstoll. Írói tehetsége ekkor még csak abban nyilvánult meg, hogy két nap alatt megszövegezte a CIA elődje, az OSS alapokmányát és tervet dolgozott ki (Goldeneye elnevezéssel) Gibraltár védelmére.

A háború után Jamaicán építette fel Goldeneye névre keresztelt házát, s élte tovább édes életét. Amikor aztán 44 évesen egy férjezett asszonnyal folytatott viszonya révén apa lett, meg kellett komolyodjon. Belevágott az írásba, s megszületett Őfelsége 007-es számú titkosügynöke, aki megváltoztatta Fleming életét és a modern tömegkultúrát.

James Bond modelljén ma is vitatkoznak, de egészen biztos, hogy Fleming saját életéből merítette a legtöbb ihletet. A hasonlóság nagyon is feltűnő: az előkelő származás, az etoni iskola, a sárm és elegancia, a szép nők szeretete mindkettejükre jellemző volt. Az biztos, hogy a nevet egy amerikai ornitológustól kölcsönözte, amikor egy férfiasságot és határozottságot sugárzó, könnyen megjegyezhető nevet keresett. (Fleming később bocsánatot kért a tudóstól a neki okozott kellemetlenségekért és felkínálta: nevezzen el róla valamilyen szörnyű madárfajtát...)

Fleming James Bond kalandjainak 14 epizódját írta meg, ezeket 36 nyelvre fordították le és csak haláláig 50 millió példányt adtak el belőlük. Művei huszonkét sikerfilm alapját szolgáltatták, a titkosügynököt megszemélyesítette Sean Connery, Roger Moore és Pierce Brosnan is. A sorozatot Fleming halála után három szerző is folytatta, sőt halála századik évfordulóján újabb Bond-regény jelenik meg, de egyikük sem ért el hozzá hasonló sikereket.

A napi hetven cigaretta, házasságának válsága, a munkájával kapcsolatos stressz aláásta egészségét, mozgalmas élete alig 56 éves korában, 1964. augusztus 12-én ért véget.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár