2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizált ősnyomtatványok az interneten

2008. május 7. 15:00

A projekt keretében az európai nemzeti könyvtárak eddig digitalizált állományának mintegy 85 százalékát egységesen és közvetlenül szeretnék hozzáférhetővé tenni az interneten.

Az Európa különbözõ kulturális intézményeiben fellelhetõ kézirat- és õsnyomtatvány-vagyon digitalizált formája nyártól érhetõ el a www.manuscriptorium.com internetes oldalon, a virtuális gyûjtemény létrehozásáért indított Enrich (gazdagítás) projektben Magyarországot a Budapesti Mûszaki Egyetem Országos Mûszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) képviseli - közölte Liszkay Béla, a könyvtár fõigazgató-helyettese.

Kiemelte, hogy a BME Műszaki Információs Központ és Könyvtára a 16-18. századi régi könyvállomány digitalizált formában történő közreadásához 50 ezer euró (több mint 12 millió forint) támogatást kapott. A hatmillió eurós (csaknem 1,5 milliárd forintos) költségvetésű projekt lehetővé teszi, hogy a dokumentumok tulajdonosai, a könyvtárak, a múzeumok és az archívumok, a kutatók, a hallgatók, a politikusok és a kulturális múlt iránt érdeklődők olyan dokumentumokat is elérjenek, melyekhez más módon nehezen férnének hozzá - mutatott rá.

Hozzátette azt is, hogy a rendszeren keresztül történelmi dokumentumok teljes szövege, audio- és videó anyagok, illetve számos történelmi térkép is elérhető. A tavaly decemberben Prágában elindított programot az EU eContentPlus, a digitális formában rendelkezésre álló információk nemzetközi hasznosításának továbbfejlesztését támogató programja keretében finanszírozza.

Liszkay Béla kitért arra is, hogy a projekt a prágai Nemzeti Könyvtár által kialakított "Manuscriptorum" digitális könyvtár eddigi tapasztalataira és anyagára épül, amely 46 cseh és külföldi gyűjtemény digitalizált változatához biztosít hozzáférést. Ez jelenleg a leggazdagabb digitalizált kézirat-gyűjtemény Európában: egymillió oldalnyi anyagot tesz hozzáférhetővé és biztonságos digitális archívummal rendelkezik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár