2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálták a vietnami elesettek emlékfalát

2008. április 9. 11:00

Az Egyesült Államok Nemzeti Levéltára több tízezer, a vietnami háborúban elhunyt katona adatait teszi folyamatosan mindenki számára elérhetővé és kutathatóvá az interneten.

A http://www.footnote.com címen elérhető oldal a Washingtonban látható Vietnami Veteránok Emlékművének interaktív verziójával bővült ki - adták hírül a honlap szerkesztői. A cél, hogy végre mindenki részleteiben is megismerje, hogy milyen emberi történetek húzódnak a feketére polírozott márványfalba gravírozott 58 ezer név mögött.

Az oldalon több ezer egykori hadijelentés, az áldozatokról készített jegyzőkönyv és a korabeli sajtóügynökségek fotói között tallózhatunk. A katonák nevük, születési helyük, annak időpontja, a bevetés dátuma, és tucatnyi hasonló kategóriák alapján kereshetők, így a szakértelem, beosztás és poszthumusz kitüntetések, mellé a halálok és a temetés helye és ideje is felkerül majd.

A hasonló információkat mostanáig főként csak a Nemzeti Levéltárban lehetett megtalálni, ahol az akták kategóriái között igen nehéz volt eligazodni. A keresések egy része ezért nem járt sok sikerrel, és a fontos információk sokszor rejtve maradhattak.

"A kutatószobákat évente több száz egykori veterán kereste fel, akik a dokumentumokat azért tanulmányozzák át, hogy azok jogaik érvényesítése mellett az emlékezés és megbecsülés elérésében segítsék őket" - állítja Allen Weinstein levéltáros. A történészek számára pedig azért is kiemelten fontosak a dokumentumok, mert azokkal a vietnami háború szükségességét tudják megindokolni.

Az interaktív felület azt is lehetővé teszi a látogatóknak, hogy maguk is fotókat és dokumentumokat töltsenek fel az adatbázisba, illetve hogy kommentálják a korábban felvitt adatokat és képeket. Az oldal használata jelenleg teljesen ingyenes, a levéltár azonban azt hamarosan közel félmillió digitalizált fényképpel tölti majd fel, így akkortól talán felhasználói díjat szedhetnek majd.

A veteránszervezetek kiváló kezdeményezésnek tartják az oldal bővítését, ugyanis az szerintük felhívja a figyelmet a mára sokszor háttérbe szoruló vietnami háborúra. Mások azonban bírálták a dolgot, mondván az elesettek, és áldozatok mellett a még élő veteránokkal is foglalkozni kéne, hiszen sokak kárpótlási- vagy rokkantnyugdíjra vonatkozó kérelmét utasította el a kormányzat elégtelen dokumentációra hivatkozva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár