2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korlátozták a román ügynökbizottságot

2008. február 10. 15:00

Folytathatja tevékenységét a Securitate irattárát tanulmányozó országos tanács (CNSAS) - erről fogadott el kormányrendeletet a bukaresti kabinet.

A svájci újság szerint a múlt feldolgozásának eme lépése nemcsak azt jelentené, hogy az állam teljesíti erkölcsi kötelességét az erőszakon alapuló elnyomó rezsim áldozataival szemben, de egyúttal a napi politika közvetlen érdekeit is szolgálná. Románia (és Bulgária) ugyanis januárban dorgálást kapott az Európai Bizottságtól a változatlanul virágzó korrupció, valamint az igazságszolgáltatás hiányosságai miatt. Ha Brüsszel nem tapasztal hamarosan javulást, a két újsütetű EU-tagra szankciók várnak. Az unió által kifogásolt visszás állapotok azt az államfelfogást tükrözik, amely - akárcsak 20 évvel ezelőtt - kiskorú alattvalóknak tekinti a polgárokat. Éppen emiatt nem képes a Securitate-akták sorsa nagyobb tömegeket mozgósítani: az államon belüli átláthatatlanság nem kivétel, hanem szabály.

Január 31-én az alkotmánybíróság helyt adott Dan Voiculescu médiacézár és politikus panaszának. A döntéssel megszűnt a Securitate-levéltárát vizsgáló országos bizottság (CNSAS) működésének a jogalapja. A testületnek 300 munkatársa van, munkáját 11 tagú kuratórium irányítja, amelynek összetétele arányos a parlamenti pártok frakcióinak létszámával. A CNSAS lényegében nem volt működőképes, amíg a posztkommunista szociáldemokraták (PSD) 2004-ben ki nem buktak a kormányból. Hatalomra jutása után pár nappal Traian Basescu államfő felhatalmazást adott a CNSAS-nak az összes felellhető titkosrendőrségi akta felügyeletére. Az archívumban több mint kétmillió akta található.

A Basescu által kinevezett, ám reformellenes támadásoknak tavaly áldozatul esett egykori igazságügyi miniszter, Monica Macovei olyan törvényt hozott, amelynek értelmében leválthatók azok a bírák és ügyészek, akik ügynökei vagy besúgói voltak a kommunista titkosrendőrségnek. Annak eldöntése, hogy aktív politikusok, leleplezett bírák és ügyészek esetében megvalósul-e a `politikai rendőrségi tevékenység` tényállása, a CNSAS kuratórium hatáskörébe tartozik. Pontosan ezt a hatáskört vonta meg január végén az alkotmánybíróság, azzal az indoklással, hogy egy hatóságot nem illet meg bírói jogkör. Az Ab határozata értelmében alkotmányellenes a CNSAS összes korábbi döntése is.

Voiculescut korábban leleplezték mint az állambiztonsági szolgálat nem hivatalos munkatársát. Ceausescu idején magas pozíciót töltött be a külkereskedelmi tárcánál. Közvetlenül a rendszerváltás után médiabirodalmat hozott létre, amelynek révén  ő és amúgy jelentéktelen Konzervatív Pártja meghatározó befolyáshoz jutott a romániai belpolitikára. Bírálói a romániai köpönyegforgatók legundorítóbb példányát látják benne. Leleplezése miatt tavaly nyáron kénytelen volt lemondani helyettes kormányfői tisztségéről - mandátumát a parlament felsőházában azonban megőrizhette. Abban, hogy éppen ő tudta sikerrel megtorpedózni a CNSAS-t, bukaresti megfigyelők újabb jelét látják annak, hogy Romániában tovább folyik a régi rezsim sötét alakjainak felszín alatti rehabilitálása.

A román kormány most sürgősségi rendeleten dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a CNSAS az alkotmánybíróság döntésének dacára folytathassa a munkáját. Calin Popescu-Tariceanu kormányfő a múlt héten fölkereste a hivatalt, hogy megnyugtassa annak munkatársait. Megfigyelők arra számítanak, hogy a jövőben a Securitate megbízásából végzett politikai tevékenység megállapítása nem a CNSAS-ra, hanem bíróságokra fog tartozni. Így a hivatal munkája alighanem csak történészek számára bírna jelentőséggel, mivel a román bíróságok teljesítőképességét bizonyára meghaladná ez a feladat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár