2020. tavasz: Halálos tudomány

Előkerültek Robert Capa ismeretlen fényképei

2008. január 28. 16:30

Robert Capa magyar származású fotóriporter eddig ismeretlen képei kerültek elő Mexikóban, a képeket jelenleg is vizsgálják a szakértők.

Mint arról a katalán El Periodico de Catalunya című napilap beszámolt, a spanyol polgárháború idején készült negatívokat három ládában találták Capa két kollégájának - David Seymournak és Gerda Tarónak - munkáival együtt. Az újság - egyidejűleg a The New York Timesszal - beszámol arról, hogy 127 negatívot találtak papírdobozok mélyén.

Forrás: New York Times

A képek a New York Times galériájában

Capa, Seymour (Chim) és Capa barátnője, Taro képei egy kémregénybe illő utazást követően kerültek Francisco Javier Aguilar de González mexikói tábornok birtokába, majd több évtizednyi lappangás után a 90-es évek közepén, a tábornok halála után örökösei lelték meg őket ismét. Az örökösök azonban nem tudtak a három papírdoboz jelentőségéről.

Forrás: New York Times
2007 decemberében a negatívokat elküldték a New York-i Nemzetközi Fényképészeti Központba - amelyet történetesen Capa fivére, Cornell (Kornél) Capa alapított. "Olyan, mintha a Szent Grált leltük volna meg" - lelkesedik Brian Wallis, a központ igazgatója a lapnak. "Eddig Capa mindössze 500 fotóját ismertük a spanyol polgárháború idejéből, és most további 3500 pottyant az ölünkbe".

Forrás: New York Times
A központra mindazonáltal még komoly munka vár az értékes lelettel kapcsolatban: külön kell válogatni a három alkotó munkáit. "A végén azonban teljes képet nyerünk arról, hogyan dolgoztak a riporterek ebben az időben". A negatívok között az első áttekintés után nem találták meg Capa leghíresebb fotójának - a halála pillanatában megörökített köztársaságpárti katonát ábrázoló kép - eredetijét, de találtak egy hosszú sorozatot Dolores Ibarruri Gomez (La Pasionaria) kommunista vezetőről és az északkeleti Katalónia általános mozgósításáról. A képek néhány nappal Barcelona francoista kézre kerülése - 1939 januárja - előtt készültek.

Robert Capa 1913. október 22-én Friedmann Endre néven született Budapesten. Az egyre növekvő antiszemitizmus elől 1933-ban Párizsba emigrált. Első megbízatásaként a Vu haditudósítóként a spanyol polgárháborúba küldte. A 20. század műfajteremtő fotográfusává vált, élete során öt háborúból tudósított. A Life riportereként 1954-ben, az indokínai konfliktus idején munka közben aknára lépett és meghalt.

(Múlt-kor/MTI)
2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!