2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oktatási központ lesz a náci főhadiszállásból

2008. január 14. 12:00

A sokak által a nemzetiszocialista mozgalom bölcsőjének tekintett München egy új dokumentációs központ létrehozásával kíván szembenézni múltjával.

Az első világháborút követő trauma után Münchenben indult útjára a német nemzetiszocialista mozgalom. 1923-ban az ifjú Hitler a konzervatív bajor fővárosban hajtotta végre sikertelen puccskísérletét, és 1933-ban történt hatalomra kerülése után itt rendezte be a náci párt központját. Ennek az egykor a Brienner Strasse-n álló Barna Háznak a helyén jön létre München új dokumentációs központja.

"Nincs olyan hely a Földön, amelyet jobban megfertőzött volna a 'barna' ideológia, mint ezt. Itt kezdődött el az a nagy világégés, amely 50 millió emberáldozatot követelt" -nyilatkozta a Deutsche Welle című lapnak Marian Offman, a müncheni városi tanács tagja, a helyi zsidó közösség képviselője.

A tervet 1989-ben vetették fel először, és végül 2001-ben fogadták el. A 35 millió eurós projektet a bajor tartományi kormány, és a német szövetségi kormány is támogatja. Az építkezés 2008 végén kezdődik, az időpont egybeesik München alapításának 850. évfordulójával. A tervezők célja a "proaktív emlékezés, vagyis a nemzetiszocializmus kritikus megközelítése és őszinte vitája, valamint a korszerű állampolgári és emberi jogi ismeretek tanítása."

A második világháború befejezése után az ideiglenes amerikai katonai kormányzat elrendelte, hogy minden náci jelképet (horogkeresztet, zászlót és épületet) el kell távolítani. A Barna Házból csupán törmelék maradt, még egy régészeti ásatás sem tudott semmit a felszínre hozni belőle. "Csak a pince falai maradtak meg, és néhány kiadvány, ami semmi az itt eltervezett szörnyűséges bűntettekhez képest" - mondta Offman.

A központ nem történelmi dokumentumokat vagy tárgyakat kíván bemutatni, hanem a náci korszakkal kapcsolatos témák vitájára buzdít. A nemzetiszocialisták történelme iránt érdeklődők Nürnbergben is találnak egy dokumentációs központot, a Hitler által szervezett hatalmas pártgyűlések helyszínén. A volt koncentrációs táborokban - így a München közelében fekvő Dachauban, és nemrég Bergen-Belsenben is - információs központ nyílt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár