2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ausztrália megbocsát Arábiai Lawrence-nek

2007. december 21. 17:00

Ausztrália végre megbocsátja, hogy Arábiai Lawrence híres könyvében kihagyta az ausztrál csapatoknak a Török Birodalom legyőzésében játszott szerepét az első világháború idején.

Az ausztrál hadtörténeti múzeum nemrég megnyílt `Arábiai Lawrence és az ausztrál könnyűlovasság` című kiállítása a Henry Chauvel parancsnoksága alatt harcoló ausztrál katonáknak kíván emléket állítani, akik döntő szerepet játszottak a palesztinai és szíriai harcokban. `A bölcsesség hét pillére` című híres művében ugyanis Thomas Edward Lawrence teljesen figyelmen kívül hagyta az ausztrál könnyű lovasság szerepét a damaszkuszi harcokban, és a győzelmet saját arab csapatainak tulajdonította.

A félreértést még inkább megerősítette David Lean Lawrence-ről és a törökellenes arab felkelőkről készült 1962-es filmje, amelyben az arab hadsereg 1918 októberében diadalmasan bevonult Damaszkuszba. Lawrence, aki 1935-ben egy motorbaleset során veszítette életét, szándékosan nagyította fel az arab győzelmeket, hogy az arab függetlenségi igényeket támogassa. "A könyv csupán az arab szabadság útját kíséri nyomon Mekkától Damaszkuszig. Ez egy arab háború volt, amelyet arabok arab célért Arábiában vívtak" - írta Lawrence könyve bevezetőjében.

Tim Fischer korábbi miniszterelnök-helyettes szerint Lawrence mulasztása sok angol történész számára ürügyül szolgált Ausztrália katonai szerepének lekicsinylésére. "Gyakran megtörténik, hogy az angolok nem vesznek tudomást Ausztráliáról" - mondta Fischer. Különösen dühítő, hogy a londoni Birodalmi Hadtörténeti Múzeum sem emlékezik meg arról a 47 ezer ausztrál katonáról, akik az első világháború idején a nyugati fronton vesztették életüket. Az ausztrál csapatok az 1885-ös szudáni konfliktus óta az angol vagy amerikai csapatokkal együtt harcoltak. Részt vettek a búr háborúban és a boxer-lázadás leverésében is.

Charles Bean, Ausztrália első világháborús történetével foglalkozó kutatója szerint az ausztrál csapatok Chauvel parancsnoksága alatt 1918. október 1-én vonultak be Damaszkuszba, ahol az arabok felszabadítókként üdvözölték őket. Két óra múlva azonban elhagyták a várost, mert üldözőbe vették a menekülő török egységeket, és megtisztították az utat a később bevonuló csapatok előtt. Lawrence Rolls Royce-on érkezett Damaszkuszba. "Alapvetően Chauvel vette be a várost, mivel ő volt a főparancsnok. Lawrence megpróbálta erősíteni az arabok öntudatát. Szerintem ő szította fel az arab igényeket Damaszkuszban" - állítja Mal Booth, a kiállítás kurátora.

Lawrence 1927-ben állítólag bevallotta, hogy könyvének Damaszkuszról írt fejezete csupa féligazságokat tartalmaz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár