2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legyőzték a világháborús kódfejtő gépet

2007. november 19. 10:00

Rövid idő alatt legyőzte pénteken egy német rádióamatőr a Colossust, amelynek segítségével annak idején a britek megfejtették a németek rejtjelezett üzeneteit.

A teherautó méretű masinát, a modern számítógép egyik ősét Londonban a nácik kódolt rádióadásainak feltörésére használták. 1993-ban aztán elkezdték újra összeállítani és péntek reggel több mint 60 év után a masina megint munkához látott: egy Németországból érkezett üzenetet kellett megfejtenie. A feladó az ugyancsak eredeti, Lorenz SZ 42 típusú speciális távíró-kódoló volt, amelyet a nácik is használtak. Akárcsak a háború idején, német és brit rádiósok is figyelték az adást. A feladat ezúttal az volt, hogy a Colossussal és egymással versengve minél hamarabb fejtsék meg az üzenetet.

Cipher Challenge (kb. Rejtjel Kihívás) elnevezésű versenyt végül Joachim Schueth, egy bonni rádióamatőr nyerte. Saját fejlesztésű kódfejtő szoftvere segítségével két órán belül elkészült, a legkényesebb kódolási feladatot alig 46 másodperc alatt oldotta meg. A Colossus viszont még péntek délután is keményen dolgozott. "Talán nem túl fair modern számítógéppel versenyre kelni a Colossus ellen. Ez a gép a számítástechnika történetének egyik legzseniálisabb alkotása, de hát azóta sokat fejlődött a technológia" - mondta szerényen a győztes.

A hatalmas őskompjúter a Nemzeti Számítástechnikai Múzeum (National Museum of Computing) kiállítóhelyén, a London melletti Bletchley Park kastélyban áll, ugyanott, ahol a háború idején. Akkor a hadvezetés kódfejtő bázisa működött ott Station X néven. A szigorúan titkos projekt rendkívül sikeres volt, Winston Churchill akkori brit miniszterelnök szerint a Colossus révén megszerzett információknak köszönhetően másfél évvel hamarabb sikerült legyőzni Hitlert.

A háború végéig 10 Colossus típusú gép épült, aztán valamennyit szétszerelték. Egészen a hetvenes évekig a kódfejtő szerkezet léte is hétpecsétes titok volt, a részletes dokumentáció csak 2000 óta hozzáférhető. A gép újjáépítése néhány fénykép alapján ugyan már korábban megkezdődött a múzeum egyik alapítója, Andy Clark vezetésével, de csak nemrég fejeződött be.

A Bletchley Park múzeumot nyáron nyitották meg, amikor elkészült a Colossus-replika. A kiállítóhely és a gyűjtemény fenntartásához 6 millió fontra (2,1 milliárd forint) lenne szükség, a verseny pedig a múzeum adománygyűjtő kampányának nyitánya volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár