2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Médiatörténeti kuriózumot készít a British Library

2007. október 29. 15:00

A trafalgari csata és Hasfelmetsző Jack esetének korabeli tudósításai is szerepelnek abban a nagyszabású digitális kollekcióban, amellyel a 19. századi hírlapokat tették elérhetővé.

A könyvtár által a napokban bemutatott kollekció az 1800-1900 közti évek történéseit az akkor megjelent lapokon keresztül mutatja be. Mindez jelenleg csak az angol oktatási rendszerben résztvevők számára érhető el és böngészhető ingyenesen, ám a könyvtár már dolgozik azon, hogy később különböző fizetési konstrukciókkal mindenki szabadon használhassa azt.

A projekt beszámolójában az is szerepel, hogy az új leképezési technikákkal csak mostanra vált lehetővé a korábban igen törékeny és igen nehezen kezelhető lapok digitalizálása, így most azok az országos és helyi lapok és periodikák is elérhetővé váltak, amelyeket korábban csak a vidéki könyvtárak olvasótermeiben lehetett böngészni.

Emellett a gyűjtemény kulcsszavak és főcímek alapján kereshető is lett, így az adott időszakot akár több lap kritikai összehasonlításával is megvizsgálhatják az érdeklődők.

A projekt jövő évi tervei között további 300 ezer oldal digitalizálása, illetve a gyűjtemény világszintű bemutatása szerepel, így a látogatók a tervek szerint akkortól viklágszerte bárhonnan, csupán egy böngésző segítségével is lehívhatják majd a 19. századi brit napilapok tudósításait.

További részletek a British Library projektleírásában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár