2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánsz imakönyvet illesztettek össze

2004. október 5. 10:47

Egy értékes olasz reneszánsz kézirat három utolsó darabját is összeillesztették a többivel a Britrish Library szakértői, miután az utolsó hiányzó darab is előkerült.

A Sforza-imakönyv 16 lapját az 1490-es években az illusztrátor műhelyéből lopták el, és csak három menekült meg. Az utolsó hiányzó lapon világos tónusú miniatűr látható, mely az `Október` címet viseli, és a National Art Collections Fund és a Friends of the National Libraries 191 000 fontos (70 millió forintos) támogatásával kerülhetett vissza a könyvtár tulajdonába, miután megvették az azt birtokló gyűjtőtől.


A British Library főigazgatója, Lynne Brindley nyilatkozta: "Szeretnénk köszönetet mondani a National Art Collections Fundnak, és a Friends of the National Librariesnek a nagylelkű támogatásért. Az ő megfelelő időben történt beavatkozásuk nélkül nem lett volna lehetőségünk arra, hogy történelmet írjunk, és a hiányzó lapot a kézirathoz csatoljuk."


A munka elkészítésére Milánó hercegének, Galeazzo Sforzának az özvegye az ismert művészt, Giovan Pietro Biragot kérte fel az 1490-es években. A kötetből 16 oldalt elloptak, így befejezetlen maradt, ám a Sforzák komoly kincsként becsülték. A mű a 16. században Ausztriai Margit, Hollandia régensének tulajdonába került, aki 1519-ben udvari festőjét, Gerard Horenboutot bízta meg a 16 lap pótlásával.


A könyvet 1893-ban adományozták a British Museumnak, ahonnan 1973-ban került a British Librarybe. Azóta is itt látható.  Dr. Scot Mckendrick, a középkori és korai kéziratok osztályának vezetője elmondta: "A Sforza-imakönyv az egyik leggazdagabban díszített kézirat. Az utolsó lap, az Október megszerzése 500 éves kalandos út végére tesz pontot. Boldoggá tesz minket, hogy az imakönyv valamennyi része most a British Libraryben egyesül."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár