2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tutanhamon nem fért el a British Múzeumban

2007. július 12. 10:00

A londoni British Múzeum helyhiány miatt nem tudta fogadni minden idők legnagyobb múzeumi sikerét, a Tutanhamonos sztárkiállítást.

A múzeumnak azért kellett a világ egyik legnagyobb kiállítótere megépítése mellett döntenie, mert nemrég helyhiány miatt mondták le a 130 kiállítási tárgyból álló, korábban az Egyesült Államok nagyvárosaiban turnézó Tutanhamon-tárlatot. Amikor a kincsek legutóbb, 1972-ben az Egyesült Királyságban jártak, akkor a British Múzeum gond nélkül fogadta be a tárlatot. Persze a fáraó most sem hagyja ki a szigetország adta lehetőséget, a kiállítást a délkelet-londoni Greenwich O2 névre hallgató múzeumban rendezkedik be.

A British Múzeum először akkor szembesült a szűkös lehetőségeivel, amikor tavaly a Michelangelo rajzaiból rendezett tárlatot 160 ezren tekintették meg, majd hasonló tömegeket vonzott az ókori Perzsia kincseit felvonultató kollekció is. A múzeum igazgatója, Neil MacGregor szerint bár minden szombaton éjfélig voltak nyitva, még így sem jutott be minden érdeklődő.

Idén szeptembertől a főépületben az első kínai császár agyaghadserege lesz látható (csak mostanáig 30 ezer jegy kelt el elővételben), amely elvette a helyet a további nagyszabású tárlatok elől. A múzeum szerint a nagyszabású vándorkiállítások megjelenésével csak Angliában évente 2,5 millióan látják az anyagaikat, míg a világszerte turnézó tárlatokat 1,5 millióan nézik meg.

A British Múzeum éppen ezért igen ambiciózus tervekkel állt elő, és a projekt irányításával a párizsi Pompidou Központ és a londoni Lloyd ünnepelt építészét, Lord Rogers of Riverside-ot bízták meg. A költségeket jelenleg 70-100 millió fontra becsülik, így az intézmény a magántőke bevonásával szeretné az állami szerepvállalást csökkenteni. Az ezer négyzetméteres kiállítóteret Bloomsburyben, a Montague Place-en építik majd fel a British Library mostanra kiürített épületei helyén. A múzeum reményei szerint 2011-ben sor kerülhet a megnyitóra, és az épületben helyet kapna egy olyan speciális részleg is, ahol a nagyközönség munka közben láthatná a restaurátorokat.

Ezzel párhuzamosan Sir Joseph Hotung hongkongi üzletember 3 millió fontos adományával a leendő épület egy kínai porcelángyűjteményt is befogad majd. Az 1752 darabból álló kollekció jelenleg a Londoni Egyetem tulajdonában van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár