2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Manókat fényképezett Sherlock Holmes atyja

2007. szeptember 17. 17:00

Különös ember képe kerekedik ki abból a kétkötetes életrajzból - és a hozzá csatolt levélgyűjteményből - amelyet Andrew Lycett jelentetett meg Sir Arthur Conan Doyle-ról.

"Ez, a véres alabárddal, én vagyok"
- szól egy képaláírás. Mellette hevenyészett rajz a következő magyarázattal: "Az anyákat lelövik, a kicsinyek fejét bottal zúzzák szét". Doyle orvosgyakornok írta mindezt anyjához intézett levelében egy bálnavadász hajóról, amelynek legénysége százával öldöste a fókákat.

A levelekből kiderült: a fiatalember is részt vett a mészárlásban és még élvezte is. Az író ekkor még nem "Sir" volt, hanem egyszerű fiatalember, aki otthonról alkoholista apja és anyja fojtogató szeretete elől menekült el - idézett a Corriere della Sera Lycett művéből.

Conan Doyle fiatalon arról álmodott, hogy nagy író lesz, olyan, mint honfitársa, Dickens. Ez azonban nem sikerült neki, hiszen a kritika többségének véleménye szerint művei sohasem értek fel az igazi művészetig. Sherlock Holmes ugyan ismertté és gazdaggá tette, de be is zárta egy műfajba, témába.

Reményét azonban nem adta fel, ezer más kísértés mellett erre vágyott. Ilyen volt a spiritizmus iránti vonzódása, a mesék világa, ami odáig vitte, hogy megpróbálja lefényképezni a tündéreket, a manókat.

Betegesen vonzotta az erotika is, bár a nőket nem sokra becsülte. "A nő sorsa, hogy a férfi kiegészítője legyen" - hangoztatta. Érdekes: amellett, hogy túlzottan ragaszkodott anyjához, feleségeivel - kettő volt neki - zsarnokként bánt. A könyv szerint ráadásul nem vetette meg a kábítószereket, a kokaint és a morfiumot sem.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár