2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mítoszokat cáfol az ókori gladiátor-temető

2007. május 9. 10:00

A Timewatch következő adásában mutatják be azt a pár évvel ezelőtt talált egyedülálló temetőt, amelynek vizsgálata során a kutatók meglepő következtetésekre jutottak.

A maradványokra a törökországi Epheszoszban, öt évvel ezelőtt bukkantak rá - számolt be a BBC a május 11-én adásba kerülő Timewatch című történelmi magazinműsorának tartalmáról. A kutatók szerint a felfedezés egyedülálló, mivel első alkalommal bukkantak rá egy olyan sírkertre, ahová csak és kizárólag gladiátorokat temethettek. Az ott talált csontok és sérülések elemzése pedig új betekintést kínálhat az ókori harcosok életmódjába, harcmodorába és étkezési szokásaiba is.

Sérülések a gladiátorok koponyáin

Az epheszoszi sírokban több ezer csontot találtak és három sírkő is előkerült, amelyek tisztán kivehető, küzdő gladiátorokat ábrázolnak. A bécsi orvosi egyetem patológusai, Karl Grossschmidt és Fabian Kanz az elmúlt öt évet a maradványok katalogizálásával és részletes elemzésével töltötték, a csontokat kor, sérülés és halálnem alapján csoportosították. Összesen 67, 20 és 30 év közötti személyt sikerült azonosítani. A legtöbbjüknek több gyógyult sebe is volt, ez a kutatók szerint arra utal, hogy az értékesnek számító harcosok jó és igen drága orvosi kezelésben részesültek. Erre utalhat, hogy az egyik testen sebészi amputáció jelét is megtalálták.

Sírkő a temetőből

A patológusok szerint a sérülésnyomok alapján a gladiátorok küzdelmei szigorú szabályok szerint, bíró felügyelete alatt zajlottak. A halálos sebek nem tömegmészárlásokból, hanem szigorúan irányított küzdelmekből, vagy az arénában végrehajtott kivégzésektől származhatnak. Ha a sérült gladiátor ugyanis nem volt túl képzett, vagy a gyávaság jeleit mutatta, akkor a nép vagy a meccset vezető bíró döntésére feláldozták. Az orvosok a halálos csapás mikéntjét is megfejtették: a gladiátoroknak a korabeli ábrázolásokhoz hasonlóan, a nyakukon keresztül döfték a szívükbe a kardot. Több olyan koponya is előkerült, amelyen három seb volt: ez az orvosok szerint a háromágú szigony használatára utal.

Ha a gladiátor három évig kibírta az arénában, elnyerhette szabadságát. Akik így tettek, gyakran az iskolában maradtak tanítani - állítják a kutatók, akik szerint ezt igazolja, hogy egy visszavonult, idősebb korában, természetes halállal elhunyt harcos maradványai is előkerültek a temetőben.

A gladiátorok voltak az ókor legkeresettebb hírességei, a régészek az ókori római világ minden pontján őket ábrázoló mozaikokat és graffitiket találtak. Nemrég számoltunk be a mozifilm hősére igen hasonlító harcos mozaikjának felfedezésére, korábban pedig azt is bemutattuk, hogy a gladiátorok egyesek szerint vegetáriánusok voltak, míg mások szerint csupán pankrátorküzdelmet folytattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár