2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robbanással ért véget a léghajózás aranykora

2007. május 8. 15:00

Leáldozott a léghajók kora

A léghajó végül reggel 7 órakor kezdte meg a leszállást a lakehursti repülőtéren, a manőver közben azonban a szemtanúk szerint lángok jelentek meg a jobboldali függőleges vezérsík közelében. A léghajó pillanatok alatt lángba borult, eltörött és lezuhant, de a közhiedelemmel ellentétben nem robbant fel. Szinte megmagyarázhatatlan módon az utasok és a személyzet többsége túlélte a szerencsétlenséget, a 36 utasból 13, a 61 fős személyzetből 22 vesztette életét.A balesetről számos film- és hangfelvétel, tanúvallomás maradt fenn, okát mégsem ismerjük. Feltevésekben nincs hiány, ezek legmerészebbje szerint Hitler által elrendelt merénylet történt, avagy a Hitler-ellenes emigráció volt a felelős. Egy újabb elmélet szerint villámcsapás okozta a tragédiát, avagy egy statikus elektromosság, avagy a motor keltette szikra borította lángba a robbanásveszélyes hidrogént.

Vannak, akik a léghajó szerkezeti hibáit teszik felelőssé, megint mások az üzemanyag szivárgására gyanakodnak. Az akkori bulvárlapok arról cikkeztek, hogy a robbanás azért következett be, mert a fedélzeten valaki öngyilkosságot követett el - ezt arra alapozták, hogy a maradványok között találtak egy pisztolyt is. A lángoló Hindenburg képe 1969-ben járta be ismét a világot - lemezborítóként, a Led Zeppelin együttes első albumán, 1975-ben pedig nagysikerű film készült a katasztrófáról.

A Hindenburg balesetével leáldozott a léghajók napja. Többé senki sem akart a robbanásveszélyes járművekkel közlekedni, így azok 1940-ben a roncstelepre kerültek. Az utóbbi években aztán feltámadt az érdeklődés, a csendes, környezetbarát és gazdaságos léghajók iránt, javított változataik több helyen is szolgálatba álltak.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár