2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyémántbányászat mogulja robbantotta ki a búr háborút

2007. március 27. 15:30

Százöt éve halt meg Cecil John Rhodes brit üzletember, politikus, a De Beers gyémánttársaság alapítója, a dél-afrikai brit gyarmati terjeszkedés apostola.

Egy milliomos politikus gyarmati álmai

Cecil Rhodes 1853. július 5-én született Hertfodshire-ban, apja lelkész volt. Gyenge fizikuma miatt iskoláit időnek előtte abbahagyta, egyetemről nem is álmodhatott. A népes család úgy döntött, utazzon Dél-Afrikába, ahol melegebb az időjárás és segítsen bátyja gyapotfarmján. Hamar kiderült viszont, hogy a gyapot nem üzlet, így a testvérek a közeli gyémántmezőkön próbáltak szerencsét.

Rhodes 1873-ban hazahajózott Angliába, hogy befejezze tanulmányait, diplomáját azonban csak az 1880-as évek közepére szerezte meg, időről időre ugyanis visszatért Dél-Afrikába ügyeit intézni. Oxfordban nem csak befolyásos barátokra tett szert, de az előadásokat hallgatva a brit kolonializmus elszánt híve lett. Élete hátralévő részében egész Dél-Afrika, majd Afrika megszerzéséről - szavai szerint egy Fokvárostól Kairóig (From Cape to Cairo) terjedő brit Afrikáról - álmodott.

Rhodes az éppen pangó piacon egyre-másra szerezte a szorult helyzetbe került farmerektől a földeket és a koncessziókat, reménykedve abban, hogy a kemény talaj tele van drágakővel, s hogy ezeket a tárnákat rendszeresen elárasztó víz dacára is ki lehet termelni. Ki lehetett: 1880-ban már egyik főrészvényese és titkára lett a De Beers bányavállalatnak, amely egy évtizeden belül már a világ gyémánttermelésének 90 százalékát ellenőrizte.

Az immár milliomos Rhodes elérkezettnek látta az időt, hogy kilépjen a politika színpadára. 1878-ban beválasztották a fokföldi parlamentbe, s bár rossz szónoknak bizonyult, nézeteivel mégis lenyűgözte választóit, olyannyira, hogy 1890-ben megszerezte a gyarmat miniszterelnökségét is. Hivatali ideje alatt olyan törvényeket fogadtatott el, amelyek a bányatulajdonosoknak és a gyárosoknak kedveztek, a feketéket pedig megfosztották földjeiktől.

A brit birodalmi terjeszkedés elszánt híveként Rhodes gyanakvással figyelte a búr Transvaal politikáját, az államot vezető Paul Krugerrel életre szóló személyes és politikai ellentétbe keveredett. 1895-ben anyagi és erkölcsi támogatásával megkísérelték a búr kormány megdöntését, az akció azonban totális kudarccal zárult. Rhodes elfogott bátyját bebörtönözték és kis híján kivégezték Transvaalban, ő maga lemondásra kényszerült, az események pedig egyenes vonalban vezettek a második búr háború kitöréséhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár