2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fej nélküli csontvázak rejtik a lapiták titkát

2007. március 19. 12:30

Titokzatos temetőt találtak a régészek Vanuatu szigetén, amely végre talán választ adhat majd a lapiták és a csendes-óceáni migráció eddig megválaszolatlan kérdéseire.

Három éve beszámoltunk arról, hogy különleges temetőt találtak Vanuatu szigetén, amikor bulldózerrel védőgátat húztak fel egy leendő garnélarák-farm számára. A régészek szerint a csendes-óceáni térség legrégebbi lakói, a polinézek ősei, a lapiták rejtélyes nyomai kerültek felszínre.

"Könnyen lehet, hogy ez a Csendes-óceán legjelentősebb régészeti helyszíne" - nyilatkozta Matthew Spriggs, az Ausztrál Nemzeti Egyetem régésze. A temetkezési helyen a felnőtt holttestek egyikének sem volt feje, mert a kutatók szerint azokat nem sokkal a temetés után eltávolították, éskagyló-karkötőkkel helyettesítették.

Most úgy tűnik, hogy az azóta folytatott ásatások és az előzetes DNS-vizsgálatok további eredményekkel szolgáltak. Spriggs szerint az biztosnak tekinthető, hogy az azóta kiásott 70 fej nélküli test és 7 koponya a szigetlakók és a lapiták hiedelemvilágát tükrözi. A helyi hitvilág szerint ugyanis a fej volt a lélek székhelye, és azt a temetés után - amikor a hús már elbomlott - kiásták, majd hazavitték és koponya-szentélyekben helyezték el azokat.

Arra azonban még nem találtak magyarázatot, hogy miért kerültek koponyák is a sírokba, és azokat miért úgy helyezték el, hogy az elhunytakra leszármazottaik koponyája került. A temető másik rejtélye, hogy az elhantoltak legtöbbje nem a szigetről származik, és az ott azonosított génállomány az egész térséget lefedi.

Spriggs szerint a maradványokból talán a lapita migráció folyamatát is azonosítani lehet majd, és az is kiderülhet, hogy ki, hogyan és mikor hódította meg a Csendes-óceán szigeteit.

A lapitákkal kapcsolatban még ma is sok a fehér folt: egyesek szerint Tajvanról, míg mások szerint Délkelet-Ázsiából népesítették be a szigetvilágot, ám ennek mikéntjére még nem derített fényt a tudomány.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár