Forró magyar őszök

Nem vállalnak kollektív felelősséget a népirtásért a boszniai szerbek

2007. március 9. 18:00

Közös nyilatkozatban utasították vissza a boszniai szerb vezetők szerdán az államalakulatuk felszámolását célzó bosnyák követelést.

A boszniai muzulmán vezetők azt követően kezdték követelni a boszniai szerb államalakulat felszámolását, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság múlt hétfőn felmentette a népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát mint államot a 200 ezer halálos áldozattal járó, 1992-95-ös boszniai háború ügyében, de megállapította: Belgrád megszegte azt a kötelezettséget, amelynek alapján meg kellett volna akadályoznia az ilyen cselekményeket a jugoszláv utódállamban. A bíróság egyben népirtásnak minősítette, hogy Srebrenica városánál 1995 nyarán a boszniai szerb erők csaknem 8000 boszniai muzulmán férfit és fiút mészároltak le.

Forrás: EPA
A muzulmán vezetők - élükön Haris Silajdziccsal, a kollektív boszniai államelnökség muzulmán tagjával - azzal indokolták követelésüket, hogy Bosznia és Hercegovina mai alkotmányos berendezkedése, így a boszniai Szerb Köztársaság is népirtás, tömegesen elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnök eredményeként jött létre.

A boszniai szerb vezetők - Nebojsa Radmanovic, a kollektív boszniai államelnökség soros elnöke, Nikola Spiric, a boszniai szerb parlament elnöke és Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök - szerdai közös nyilatkozatukban viszont visszautasítottak minden olyan "rosszindulatú kísérletet", amellyel a boszniai szerbek kollektív felelősségre vonását célozza. Hangsúlyozták, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború során elkövetett háborús bűnökért az azokért felelős egyéneknek kell az igazságszolgáltatás színe előtt számot adni tetteikért.

A boszniai háborút lezáró békeszerződés értelmében Bosznia és Hercegovina mintegy felén-felén két, nagy önállóssággal rendelkező államalakulat, a boszniai Szerb Köztársaság és a horvát-muzulmán föderáció jött létre, amelyeket gyenge központi kormányzat köt össze.

(Múlt-kor/MTI)
2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!