2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műemlékké nyilváníthatják a bakonyi vasutat

2007. március 9. 13:15

A bakonyi vasútvonal műemléki védelem alá helyezését és végleges fennmaradását szorgalmazza a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.

A megyei önkormányzat alelnöke hangsúlyozta: az érintett településekkel folytatott konzultáció alapján kérik a Győr és Veszprém közötti vasútvonal végleges fennmaradását, és a Veszprémvarsány és Veszprém közötti szakaszon pedig a személyszállítás fenntartását.

A Győr megyei közgyűlés múlt pénteki ülésén egyetértett az érintett települések kezdeményezésével, és azt is szükségesnek tartja, hogy a Bakonyszentlászló és Veszprém közötti szakasz műemléki védelem alá kerüljön. A Cuha völgye, az eplényi alagút és az Eplény térségi völgyhidak Magyarországon egyedülálló turisztikai, ipartörténeti és környezetvédelmi értéket képviselnek - sorolta Kara Ákos, a műemléki védelmet indokló érveket.

Az ügy előzményeivel kapcsolatban Ponty Zita, a megyei önkormányzat sajtóreferense emlékeztetett: a megyei közgyűlés tavaly már véleményt nyilvánított a vasúti mellékvonalak leépítéséről. A tiltakozó nyilatkozatot szeptember 22-én fogadták el a képviselők. A dokumentumot elküldték a közlekedési tárcának, amely válaszában arról tájékoztatott, hogy a megszüntetésre ítélt mellékvonalak "csomagjából" a bakonyi vonalat kiveszik.

A Veszprémvarsány és Veszprém közötti szakasz sorsa azonban továbbra is bizonytalan - mutatott rá Kara Ákosm, hozzátéve: a tárca minden bizonnyal a helyiek szakmai  érvei hatására vette ki a Veszprémvarsány és Veszprémi közötti szakaszt abból a csomagból, amely azokat a vonalakat tartalmazza, amelyeken felfüggesztették a személyszállítást.

A KÖH-höz már 2004-ben érkezett javaslat a Cuha völgye, az eplényi alagút és az Eplény térségi völgyhidak műemléki védettség alá helyezésére. A hivatal megvizsgálja a kérelmet, de a védettség alá helyezésről az Oktatási és Kulturális Minisztérium dönthet - mondta a KÖH védési osztályának munkatársa. Gebauer Imola hozzátette: mintegy 2000 védelmi ügyük van, ebből évente mindössze 100-200 helyszínt van módjuk műemléki védettség alá helyezni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár