Hitler elfeledett szövetségesei

Eladósorba került Tito luxusjachtja

2007. március 5. 08:45

Montenegró el akarja adni a néhai Josip Broz Tito jugoszláv elnök Primorka nevű jachtját, mert sokba kerül a fenntartása.

A Vjesti című podgoricai független napilap cikkében a közlekedési, tengerészeti és telekommunikációs minisztériumot  idézte, akik szerint szerint a néhai elnök járműparkjába tartozó jacht ötfős legénységgel és a karbantartással együtt évente mintegy 140 ezer eurót (35,5 millió forint) emészt föl a költségvetésből.

A vízi jármű kétszer volt nagyjavításon, az is 75 ezer euróba került, ha pedig reprezentációs célokra kívánnák fönntartani, akkor legalább 200 ezer eurót (50,5 millió forint) kellene ráfordítani. "Az egyetlen ésszerű megoldás, hogy eladjuk a Primorkát" - mondták az újságnak a minisztériumban. Ezért pályázatot írnak ki a jacht eladására, és a kezdő összeg, amelyért meg lehet már venni, 180 ezer euró (45,5 millió forint) lesz.

A Primorkát 1974-ben építették Olaszországban. A hajó 24,22 méter hosszú, 6,3 méter széles, két, egyenként 1000 kilowattos motorja van, maximális sebessége óránként 28 csomó, vagyis csaknem 52 kilométer/óra, ami nagyobb testű vízi járművek (jachtok, hajók esetében, a szárnyashajók kivételével) igen nagynak számít.

Tito öröksége szinte mindennapos az egykori Jugoszlávia országaiban: nemrég Cadillacjét akarták eladni,  feleségeiről dokumentumfilm készült, sőt a furfangos örökösök az egykori vezető nevét is levédették.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!