2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nők vezették az őskor kreatív forradalmát

2007. február 26. 12:30

Kreatív forradalmárok 30 ezer évvel ezelőtt

A nők komoly szerepet töltöttek be a közösségek ruházkodásában is: Európa több részén találtak már mesteri szövésre utaló nyomokat, rostleleteket és felöltöztetett szobrocskákat. `A legélethűbb háromdimenziós alkotások 27-22 ezer évvel ezelőtt készültek. A korábbi korszakokból sehol sem találtak hozzájuk foghatót, és utána is évezredeknek kellett eltelnie, hogy feltűnjön valami hasonló` - írják a szerzők. Eddig azonban egyetlen megfigyelőnek sem tűnt fel, hogy ezek a kőalakok ruhát viselnek.



1998-ban a könyv társszerzői kezdték meg a Vénusz-szobrocskák tanulmányozását, és felfedezték, hogy amit a Willendorfi Vénusz fonott hajának hittek, az nem más, mint egy tökéletesen szabott kalap. A vésések olyan precízek, hogy "azt hihetnénk, e mestermunka számtalan funkciója mellett azt a célt is szolgálta, hogy megmutassa a szövőnőknek, hogyan kell ilyen kalapot készíteni." A kutatók azt is észrevették, hogy a többi Vénusz szövött kalapot, hajszalagot, övet és fonott szoknyát visel, ami messze nem volt mindennapos viselet. Némi iróniával tehát az új könyv azt állítja, hogy az istennők őskori tisztelete a feminizmushoz volt hasonlatos.

A ruházat arra utal, hogy "ez a fajta öltözködés csak a nőkre volt jellemző, férfiakra nem, és funkciója az lehetett, hogy valamilyen nagy esemény kapcsán elkülönítse a nőket - vagy bizonyos nőket - a közösség többi tagjától." A ruházat teljesítményt vagy tekintélyt fejezhetett ki.

Ezenkívül a szövött részek precíz ábrázolása "elkerülhetetlenül arra enged következtetni, hogy azokat maguk a szövőnők készítették, vagy legalábbis az ő felügyeletük mellett dolgoztak rajtuk. A néprajzi kutatások pedig biztos útmutatóként szolgálnak arra nézve, hogy ezeknek a finom szövéseknek és fonásoknak a készítői asszonyok voltak."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár