2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvizsgálják a lengyel püspökök múltját

2007. január 14. 15:00

A lengyel püspöki konferencia egyhangúan úgy döntött, hogy kivizsgáltatja a lengyel püspökökök múltját. Az eredményt nem hozzák nyilvánosságra, hanem a Vatikánhoz továbbítják.

Minden aktát átnéznek

A lengyel püspöki konferencia a varsói érsek minapi lemondásával kipattant ügynökbotrány fényében pénteken úgy határozott, hogy kivizsgáltatja a katolikus egyház történeti bizottságával a lengyelországi püspökök múltját. Mint arról Józef Michalik przemysli érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke pénteken a testület rendkívüli válságtanácskozása után beszámolt, a bizottságot az ülésen részt vevő 45 püspök ellenszavazat nélkül elfogadott határozatban kérte fel arra, hogy kutassa fel, és tekintse át a kommunista titkosszolgálatnak (SB) a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetben őrzött, róluk szóló aktáit.



"Az egyház nem fél az igazságtól. Minden püspök aktáját átnézzük" - jelentette ki Michalik érsek sajtótájékoztatóján. A történeti bizottság és a püspöki konferencia közötti kapcsolattartás feladatával Leszek Slawoj Glódz érseket, a püspöki kar tömegtájékoztatási tanácsának elnökét bízták meg. Döntés született arról is, hogy Lengyelország mind a 44 katolikus egyházmegyéjében helyi történeti bizottságokat kell alakítani az akták áttanulmányozására. (Eddig csak hét egyházmegyében jött létre ilyen testület.)

Az aktákból szerzett információkat nem hozzák nyilvánosságra, hanem továbbítják a Vatikánnak, mert csak a pápa vagy az illetékes vatikáni fórum ítélkezhet bármely püspök felett. Michalik elmondta, hogy azok a püspökök, akik nem vettek részt a pénteki ülésen - számuk jelenleg 88 -, egy márciusban esedékes plenáris gyűlésen dönthetnek úgy, mint most a püspöki konferencia résztvevői. A lengyel püspöki kar eközben igyekszik lecsendesíteni a Stanislaw Wielgus varsói érsek múlt vasárnapi lemondása miatt kitört botrányt. Hétfőn leköszönt tisztségéről a krakkói Wawel székesegyház hasonló vádakkal illetett papja is.

Lengyelország katolikus püspökei síkraszállnak az egyházi méltóságok kommunista ügynökmúltjának maradéktalan feltárásáért - tűnik ki egy pásztorlevélből, amelyet a vasárnapi mise alkalmából a 38 milliós ország valamennyi katolikus templomában felolvastak.
"A (katolikus) egyház nem fél az igazságtól, még ha súlyos, szégyenletes igazságról van is szó, amely esetenként fájdalmat okoz" - áll a pásztorlevélben. A levél "drámai fejleménynek" nevezi Stanislaw Wielgus kinevezett varsói érsek múlt vasárnapi lemondását, egyúttal elismerését fejezi ki a lépésért a főpapnak. "Nem tisztünk ítéletet mondani egy emberről és testvérünkről, aki sok éven át hűen szolgálta az egyházat" - szögezik le a püspökök. A pásztorlevél rámutat: a lengyel katolikus egyházra "nem csak az igazság keresésének feladata vár, de az is, hogy kivegye részét a társadalmi megbékélés" előmozdításából.
Lengyelországban jelenleg 27 ezer lelkész van. Lengyel történészek szerint a papság 10-15 százaléka működhetett együtt aktívan a kommunista titkosszolgálattal, noha az államszocializmus negyven éve alatt a katolikus egyház volt a kommunista vezetés legfőbb ellenzéke. Az eset megosztja a lengyel katolikus egyházat, egyúttal pedig drámai módon rávilágít arra a nehézségre, amelyet az utóbbinak a kommunista diktatúra állambiztonsági szerveinek "öröksége" okoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár