2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félelmetes hallucinációkat okozott a maja akusztika

2006. december 1. 11:45

Egyes ősi civilizációk épületeik látványa mellett gondosan ügyeltek az azokban átélhető hanghatások szerepére is. Egy új kutatás szerint a maják szokatlan, gyakran pszichedelikus akusztikával fokozták a különleges labdajátékok halálos élményét.

A különleges akusztika egyidős az emberiséggel: már a paleolit kori barlangokban is találtak használatára utaló jeleket. A hanghatások művészetét a mindenki által ismert görög színházépítkezésekkor már mesterien alkalmazták, majd később több helyen - például a londoni Szent Pál székesegyházban - tökélyre fejlesztették. Így tettek a maják is Közép-Amerikában, akik Chichén Itzában labdajátékuk legnagyobb pályáját hátborzongató pontossággal építették meg - mondta el a Discovery News-nak David Lubman, aki hamarosan publikálja kutatásai eredményeit.

Halálos labdajáték az alvilág urával

Lubman az udvar akusztikai elemeinek tanulmányozása során arra jutott, hogy annak szerkezete az egykori uralkodók és főpapok számára lehetővé tette, hogy suttogó hangjuk akár mindenkihez eljusson. A hanghatásoknak ezen kívül spirituális jelentősége is lehetett abban, hogy bevonják a közönséget a pályán folyó játékba.

A játékosok a maja krónikák szerint eleve hallucinogén drogok hatása alatt vonultak ki a pályára, ahol könyökükkel illetve mellükre erősített terelőlappal kellett egy kőkemény gumilabdát egymás között passzolniuk. A különleges akusztika hátborzongató hatással járt: a falak egy egyszerű labdapattanást is négyszer vertek vissza, és az elhaló visszhang leginkább a csörgőkígyó hangjához hasonlított. A játékosok számára pedig lassan megszűnt a külvilág, és a hallucináció a tökéletességig fokozódott. Így egyáltalán nem tartották képtelenségnek a maják szent könyvének, a Popol Vuh-nak azon fejezetét, amely szerint a labdajáték hangjával akár magát az alvilág urát is felkelthették - magyarázta Lubman.

Végül pedig a teljesen elbódult és kékre-zöldre vert játékosok illetve a hangoktól transzba került közönség körében nem jelentett problémát, ha a vesztes csapat játékosait rituálisan feláldozták - állítja Lubman.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár