2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A jelenlegi német államfőt is megfigyelte a Stasi

2006. november 26. 13:45

Horst Köhler jelenlegi államfőt is megfigyelte annak idején az egykori NDK volt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi - írja a Der Spiegel.

Der Spiegel című hamburgi hírmagazin számolt be erről legfrissebb számában a Stasi aktáit vizsgáló német szövetségi hivatal, az úgynevezett Birthler-hatóság egyik képviselőjére hivatkozva. Az elnöki hivatal szóvivője nyilatkozatában megerősítette a Der Spiegel értesülését, hangoztatva, hogy Köhlert a hivatal már korábban tájékoztatta, s az államfő néhány héttel ezelőtt áttanulmányozta a Stasi rá vonatkozó aktáit.

A hajdani kommunista német állam hírhedt titkosszolgálata - mint az iratokból kitűnt - már a nyolcvanas évek elején figyelte Köhlert, amikor a jelenlegi elnök - akkoriban a német szövetségi pénzügyminisztérium magas rangú munkatársaként az NDK-ban járt. Ezt követően a Der Spiegel információi szerint éveken keresztül figyelték Köhlert.

Korábban már ismertté vált, hogy a Stasi az 1968 és 1972 közötti bonni parlament legtekintélyesebb tagjai közül többet megfigyelt, s róluk aktát vezetett. Köztük szerepelt Willy Brandt egykori kancellár, Herbert Wehner, a szociáldemokrata Bundestag-frakció korábbi elnöke, valamint Franz Josef Strauss, a bajor CSU elnöke, aki az ötvenes években védelmi miniszter volt az akkori bonni kormányban. A megfigyeltek többségét a Stasi csak "felhasználta", néhányan azonban a valóságban is együttműködtek a titkosszolgálattal.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár