2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A politikai terrorra emlékeztek Moszkvában

2006. november 2. 09:30

Mintegy ezer moszkvai emlékezett a szovjet politikai megtorlások áldozataira az orosz biztonsági szolgálat (FSZB, volt KGB) székháza előtti téren.

A Lubjanka téren lévő Szolovki-emlékkőnél hétfőn délelőtt több mint ötszáz, jobbára idős ember, jórészt a sztálini terror halálos áldozatainak gyermekei helyeztek el virágokat, gyertyákat, míg délután másfél száz demokrata-emberjogi aktivista gyűlésezett, elutasítva a politikai elnyomást.

A Szolovki-követ másfél évtizede szállították Moszkvába a fehér-tengeri Szolovki-szigetről, ahol a Gulág börtönhálózat első munkatáborát létrehozták. Ezen a napon 1974 óta a szovjet politikai foglyokra, majd a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta a politikai megtorlások áldozataira emlékeznek Oroszországban. Ezek közül 775 ezret rehabilitáltak az erre vonatkozó törvény hatályának 14 esztendeje alatt - közölte a főügyészség.

Mindamellett a Memorial, amely másfél millió nevet tartalmazó listát tett közzé a világhálón a szovjet politikai terror (munkatáborba hurcolt vagy kivégzett) áldozatairól, ezek teljes számát több mint 12 millióban határozta meg az egész Szovjetunióban a legkonzervatívabb számítások alapján. A mai Oroszországban mintegy 900 ezer ilyen áldozat él a Memorial szerint.

Vlagyimir Putyin elnök az emléknapon felkérte minisztereit: tegyenek meg mindent azért, hogy egyetlen áldozat se maradjon ismeretlenségben és a társadalom emlékezzen rájuk. A demokrata-emberjogi gyűlés szervezői, köztük a moszkvai Helsinki csoport, a Memorial, s a két kis liberális párt azonban a rendezvényen a tekintélyuralmi kormányzási módszerek újjászületését leplezték le a mai Oroszországban. Ezen a gyűlésen részt vett a két liberális pártelnök, Nyikita Belih és Grigorij Javlinszkij, valamint Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár