2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bécsbe költöztek a perui múmiák

2006. június 27. 14:00

A chachapoya és az inka nép titka címmel, egy interdiszciplináris alapon álló, rendkívüli tudományos vállalkozás keretében bemutatandó kiállítás látható június 30-áig a bécsi műszaki múzeumban.

A perui hegyek felhőkbe vesző erdeiben
1996-ban bukkantak rá arra a középkori temetkezőhelyre, amely bizonyítja, hogy a chachapoya-inka kultúrában élet és halál egymásba fonódott. Ez a hely tartalmazza a kihalt bennszülött kultúrákból származó, ma ismert legnagyobb leletgyűjteményt. Az 1997-ben feltárt leletek között számos vallási tárgy, több inka csomóírás, vagyis khipu, illetve kétszáz, hihetetlenül jó állapotban fennmaradt, bebalzsamozott holttest található.

A bécsi műszaki múzeum időszaki kiállításán 12 emberi és 2 állati múmia látható, valamint textíliák, khipuk, mindennapi használati tárgyak. Ez az első alkalom, hogy a temetkezési hely leleteit Perun kívül bárhol a világon bemutatják. A tárlaton végigkísérhető az ott élő népek története, kezdve azzal, hogy a chachapoyák i.sz. 900 körül az Amazonas-medencéből a mai Peru északi részére vándoroltak, és ott éltek egészen a XV. századig, amikor is az inkák elpusztították kultúrájukat, de utána sajátjuk is csak mintegy 90 évig maradt fönn

A kiállítás e leletek segítségével egyúttal bemutatja azokat az orvosi és más tudományos technikákat, amelyek segítségével a tudósok igyekeztek minél többet megtudni a Chachapoya-kultúráról. E technikai módszerek között van a tömeg-spektrometria, az elektronikus mikroszkópia, a computer-tomográfia és a szénizotópos kormeghatározás, amelyek együtt egy "szemünk előtt lejátszódó" tudományos kutatómunkát alkotnak, miután a tárgyakat már múzeumi kiállításuk után kezdték el vizsgálni e módszerekkel, és e vizsgálatok eredményeivel utána egészítették ki a bemutatót.

(Múlt-kor/MTI-OTS-Cégvonal)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár