A vörösterror 133 napja

Lámpamúzeum nyílt Szentendrén

2006. június 26. 11:00

Újabb turisztikai érdekességgel gyarapodott Szentendre, ahol mostantól látogatható a maga nemében egyedülálló Lámpamúzeum.

Korábban

A múzeumot egy magángyűjtő - Bartha Sándor alapította, aki negyedszázada kezdett érdeklődni a petróleumlámpák iránt. Az elsőt lakberendezési célból vette, ám a szép darab annyira megragadta képzeletét, hogy egyre többet kezdett vásárolgatni: járta a bolhapiacokat, más gyűjtőkkel is kapcsolatba került, s addig-addig gyarapította kollekcióját, míg több száz petróleumlámpa került a birtokába. A szakmáját tekintve mérnök számára igen jó stresszoldónak bizonyult a napi gondok utáni az esténkénti lámpajavítgatás. `Olyan sok lámpát gyűjtöttem össze, hogy úgy gondoltam, ez másokat is érdekelhet` - mondta az MTI-nek a múzeumalapítás előzményeiről Bartha Sándor.

A Főtér mellett lévő múzeumban kiállított 600
világítótest között, ha Aladdin csodalámpája nem is,  de szép számban akad érdekesség. A lámpák a Monarchia területéről származnak - az osztrák és cseh gyártmányú darabok mellett szép számban akadnak magyar világítótestek is. Vannak igen mutatós szecessziós darabok, s akad olyan lámpa, amely a pécsi Zsolnay gyár mestereinek szakmai tudását dicséri.

A legkorábbi darab az 1850-es évekből származik, amikor a gyertyavilágítást felváltotta a forradalmian új találmány - a lámpa. Kezdetben ezek a világítóalkalmatosságok növényi olajjal, leginkább repceolajjal "üzemeltek", míg 1870 körül megjelent a petróleum. A már elavult, repceolajjal működő lámpák azonban oly igényesek, valódi iparművészeti remekek voltak, hogy tulajdonosaik, vállalva az átalakítás költségeit, petróleumra állították át. Bartha Sándor gyűjteményében olyan átalakított darab is akad, amely villanyárammal üzemel(t).

Gyűjteménye legszebb darabjainak Bartha Sándor a függőlámpákat tartja, amelyek az óriás színes üvegburáknak, jeleneteket ábrázoló öntvénykaroknak köszönhetően igen attraktívak. A gyűjtő büszke a műszaki megoldásokra is, mondván, hogy a lámpák tervezői, készítői fantasztikus kreativitásról, szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot.

A Lámpamúzeum, amely a Rákóczi u. 9 sz. alatt található, minden nap 9 és 17 óra között várja a látogatókat.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!