2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Habsburg-nosztalgia Bécsben

2006. június 12. 08:17

Nehéz megmondani, miért pont május 1-jére tört ki Ausztriában a Habsburg-láz, s azt sem merné senki állítani, hogy bármi aktualitása lenne Ferenc József és Sisi boldogtalan fia, Rudolf trónörökös mayerlingi tragédiájának - írta a Népszabadság.

A téma legjobb szakértője, Brigitte Hamann történész-író, maga is érezhette az érvelés szükségességét. Talán emiatt említette egy televíziós beszélgetésben: az emlékezés Rudolf főhercegre nagyon is időszerű most, az osztrák EU-elnökség idején, hiszen a trónörökös tulajdonképpen nem akart egyebet, mint ami az Európai Unió révén napjainkban megvalósul. Sokszínű és mégis egységes (liberális és antiklerikális) Európát. Ezt szervezte, szinte az összeesküvés szintjén, ezért tárgyalt titokban, apját megkerülve III. Frigyes porosz királlyal, VII. Henrik brit uralkodóval és Georges Clemenceau-val.

E kapcsolódási lehetőség a jelek szerint a hivatalos Ausztriát meggyőzhette: az elnökségi fél év finisében sugározta a televízió a mayerlingi tragédiáról készült kétrészes filmet. Az ünnep előestéjére és május 1-jére időzített adást ritka méretű sajtó-reklámhadjárat előzte meg. Másfél millió nézője volt egy-egy folytatásnak, s nemcsak a felhajtás, hanem a helyszínek, a díszletek, a ruhák káprázatos kiállítása, a látványosság miatt is. Művészi érték a produkcióban ezen kívül nem sok fedezhető fel: a lapos, papírízű párbeszédeket csak a szereposztás múlta alul, pedig a rendező, a Hollywoodba szakadt osztrák Robert Dornhelm nagy neveket mozgósított.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár