2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nápoly lehet a következő Pompeji

2006. március 9. 11:47

Pompeji katasztrófája előtt a bronzkorban már maga alá temetett egy kultúrát a Vezúv. A kutatók szerint egy hasonló méretű kitörés ma is végzetes lenne Nápolyra nézve.

A közép-olaszországi Avellinoban körülbelül 3800 évvel ezelőtt a pompejinél kétszer nagyobb pusztítást okozott a Vezúv - olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában. A 30 méter magasra lövellt, tűzforró szikladarabok és porfelhő 150 km-es óránként sebességgel zuhant le a magasból, s a környéken mindent maga alá temetett. Az elnéptelenedett terület a következő több mint kétszáz évre kietlen, kopár pusztasággá vált.

A bronzkori vulkánkitörés ténye már az 1980-as évek óta ismert volt a kutatók előtt, de kiterjedésének mostanra realizált nagysága meglepetést keltett. A lávafolyam ugyanis 25 kilométer hosszúságban folyt északkeletre, Nápoly földrajzi határain is túlhaladva. A hegy lábánál felfedezett emberi és állati lábnyomok ezrei mutatják a menekülők reménytelen próbálkozását a túlélésre. A 15 km-rel arrébb lévő Nolában kutyacsontvázak és vemhes kecskék maradványai jelzik a hirtelen jött elmúlást. Minden szomorú jel ellenére a tudósok mégis úgy vélik, hogy a 10000 főre becsült korabeli lakosság egy része túlélhette a katasztrófát.

A bronzkori menekülők lábnyomai

Michael Sheridan, a new york-i Buffalo Egyetem munkatársa szerint ma egy hasonló erejű kitörés biztosan nem kímélné meg a környék 3 milliós lakosságát. Elmondása szerint a bronzkorihoz fogható kitörés ma is totális pusztulást okozna, ugyanis a nápolyi evakuálásra vonatkozó terveket egy a 79-eshez hasonló erősségű, 1631-es kitörés alapján állították fel. Sheridan szerint már évek óta próbálják felhívni a figyelmet a várható pusztításra és a város katasztrofális utcaszerkezetének megváltoztatására, ám senki nem figyelt rájuk. Az ezzel kapcsolatos kutatásokat a Katrina hurrikán esete gyorsította fel, a hatóságok ugyanis akkor sem készültek fel megfelelően az előre látható katasztrófára.

A láva elől ma sem lenne menekülés

Márpedig a Vezúv - szakértői megállapítások szerint - minden, nagyjából kétezredik évben produkál egy, a bronzkorira emlékeztető megmozdulást. Ebben az esetben az áradat 12 kilométeres körzeten belül mindent elpusztítana, a kitörést követő kőzápor pedig lerombolná a háztetőket a Vezúvtól keletre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár