2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újraépíthetik a Köztársaság Palotáját Berlinben

2006. január 23. 10:00

Bizarr ötlettel állt elő a minden bizonnyal végnapjait élő berlini köztársasági palota megmentésére: a szétszedett palotát újra fel lehetne építeni a színház melletti üres telken.

"Nem, nem korai április elsejei tréfáról van szó, de az őrületes dolgok az igazán szépek"
- közölte a rendező a Bundestag csütörtöki végszavazása előtt. A német parlament alsóháza többségi szavazással egyszer már eldöntötte, hogy lebontják az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) presztízsépítményét, s felépítik helyén a Hohenzollern dinasztia városi palotáját, illetve annak homlokzatát, ám a pénzhiány, statikai problémák mindeddig hátráltatták a város közepén torzóként meredező épület elbontását.

Valószínűleg nem állnak messze az igazságtól azok, akik azt mondják: miután az Ulbricht-féle keletnémet vezetés "a múltat végképp eltöröljük" szellemében 1950-ben felrobbanttatta a romos, de talán nem reménytelen állapotban lévő Hohenzollern-kastélyt, s helyén a hetvenes években felépítették a Köztársaság Palotáját, most egyesek vissza akarnak vágni: a keletnémet rendszer szimbólumát akarják eltörölni a föld színéről. A bontási munkálatok a következő hetekben kezdődnének, apránként szedegetnék szét az épületet, valamikor 2007-ben végeznének vele. Mivel nincs pénz a Hohenzollern-homlokzat felhúzására, a palota helyét fűmaggal vetnék be. A bontási munkálatokat interneten is figyelemmel lehetne követni.

Az egykori-leendő
Hohenzollern-palota

A palota védelmezőinek tábora azonban egyre duzzad, sztárépítészek, történészek, írók, színészek tartják "barbárságnak" úgymond a történelem kiiktatatását. Időközben már felnőtt egy nemzedék, amely ideológiailag-érzelmileg sem pro, sem kontra nem kötődik az épülethez, hanem Berlin részének tekinti, amelyet ugyannyiért rendbe lehetne hozni, s tovább használni, mint amennyibe az elbontása kerül. A Szövetség a Palotáért egyesülés számításai szerint ez az összeg 60 millió euró, a Hohenzollern-épület elkészítése körülbelül egymilliárd eurót emésztene fel.

Super Illu magazin legújabb felmérése szerint a megkérdezett keletnémetek hatvan százaléka ellenzi a palota lebontását, "mert ismét egy darabka NDK-történelmet tesznek a semmivel egyenlővé". Ötvenhat százalék még azt is jobbnak tartaná, ha csak fű maradna a palota helyén, s nem építenék fel a Hohenzollern-homlozatot. Ha ugyanezt a felmérést Berlin nyugati részében végezték volna el, valószínűleg fordítottak lennének az arányok. Két tábor létezik, egy lap "Honecker (néhai keletnémet párt- és állami vezető) utolsó győzelmének" nevezte a németek szembefordítását egymással palota-ügyben.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc/Berlin)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár