2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bíróság dönthet Jézus létezéséről

2006. január 10. 11:00

Létezett-e Jézus vagy nem? A kérdés nem egy hitvita tárgya, hanem egy polgári peré, amelyet két egykori iskolatárs vív egymással az olaszországi Viterbo bíróságán.

Internetes szavazás Jézus arcáról
Lefordítják Júdás evangéliumát
Kipusztulhat Jézus nyelve
Újabb vita a torinói lepel körül
Az igazi keresztrefeszítés
Jézus biztosan magyar volt
Tárgyi bizonyíték Jézus létezésére
A ma már hetvenes éveiben járó Enrico Righi és Luigi Cascioli annak idején ugyanabba az egyházi iskolába járt. Righi pap lett, és rendszeresen írt egyházkerülete újságjába. Cascioli viszont harcos ateistává vált, és eltökélt szándéka, hogy bebizonyítsa: a római katolikus egyház kétezer év óta félrevezeti a hívőket Jézus személyével kapcsolatban. Cascioli persze nem az egyház, hanem annak egy képviselője ellen indított pert. Keresetében azt állítja, hogy Righi, mint az egyház szolgája, két olasz törvényt is megsértett. Az egyik vád "a nép hiszékenységével való visszaélés", míg a másik a "személyek felcserélése".

A felperes szerint ugyanis az egyház Jézus alakját egy i.sz. I. századbeli, a rómaiak ellen küzdő zsidó harcos, Gamalai János személyére építette fel. Cascioli könyvet is írt e témában Krisztus meséje címmel, amelyben leszögezi: Jézus, mint történelmi személy, nem létezett. Righinek most ennek ellenkezőjét kell bebizonyítania.

Righit nagyon elkeseríti Cascioli acsarkodása, elvégre hasonló gondolkodású srácok voltak, más kérdés, hogy később mindketten más utakra léptek. De azért felveszi a kesztyűt, és állítja: számos bizonyítéka van Jézus létezésére, köztük történelmi szövegek. Megpróbálta ugyan a viterbói bírót rávenni, hogy ejtse az ügyet, de nem sikerült. Ezzel azonban a törvény őre került kínos helyzetbe, mert neki kell eldönteni a két marakodó öreg között, hogy létezett-e a kereszténység megalapítója. Cascioli mindenesetre tudja, hogy az esélyek nem mellette szólnak egy katolikus Olaszországban. "Isteni csoda lenne, ha én győznék" - mondta az ateista, paradox derűvel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár