2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyitották a Secu-dossziék nyilvános archívumát

2005. december 15. 12:00

Felavatták és ezzel megnyitották a nyilvánosság előtt kedden Bukarestben az egykori kommunista titkosszolgálatnak, a Securitaténak az iratait tartalmazó archívumokat, bár százezer dosszié továbbra is titkos marad.

Az egykori román titkosszolgálati dossziékat nemrég Traian Basescu államfő utasítására a Securitate irattárát vizsgáló országos tanács (CNSAS) kezelésébe adták, átszállítva azokat a jelenlegi belföldi hírszerző szolgálat (SRI) irattáraiból. Mintegy másfél millió dossziéról van szó, de meghatározott mennyiségű dokumentum (100000 dosszié) még nem kutatható. Az avatási ceremónián maga az államfő is részt vett.

Basescu még tavalyi választási kampánya idején tett ígéretet arra, hogy feltárja az egykori politikai  rendőrség múltját, beleértve az együttműködők volt hálózatát. Ennek szellemében az ő utasítására került át hatalmas mennyiségű dosszié a SRI irattárából a CNSAS-hoz. Sokan reménykedtek abban, hogy ezzel
végre lezárul a SRI és a CNSAS (a tulajdonképpeni átvilágító bizottság) között évek óta tartó "huzakodás" időszaka.

A dokumentumok egy része a bukaresti, más részük a vidéki archívumokból kerül át a főváros közelében lévő Popesti archívumába. Ez utóbbi a CNSAS felügyelete alatt áll. A volt Securitate iratainak egy részét egyébként állítólag a külföldi hírszerzés, a védelmi, a belügy-, illetve az igazságügyi minisztérium is őrzi.

A közvélemény szkeptikus e dossziék teljességét és alapos kutathatóságát illetően: a SRI ugyanis nemrég jelentette be, hogy több mint százezer dosszié továbbra is titkosított marad. A hírszerző hivatal azzal érvel, hogy ezek az iratok az állambiztonságot érintik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár