2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat évtizedig egy padláson rejtegették a nemzeti zászlót

2005. november 17. 11:30

Évtizedek óta nem használt nemzetiszínű lobogót adományozott a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak egy helybéli lakos. Utoljára a második világháború idején lobogott a jelkép, azóta egy padláson rejtőzködött - tájékoztatta az MTI-t Medgyesi Konstantin az intézmény sajtóreferense.

A műtárgy tulajdonosa az adományozó édesapja volt, aki az orosz megszállás kezdetén határozta el, addig nem bontja ki a nemzeti szimbólumot, amíg az idegen csapatok nem hagyják el az országot. Az idős postás 1967-ben elhunyt, így nem érhette meg, hogy hazája visszanyerje függetlenségét. A zászló hosszú éveken keresztül hiába várta, hogy napvilágra kerüljön.

Fia a mai napig sem érezte úgy, ideje lenne apja végakaratát teljesíteni. Noha Magyarországról immáron közel tizenöt esztendeje távozott az utolsó szovjet katona, nem volt elég lelkiereje, hogy kibontsa a régóta betekert darabot. A múzeum munkatársait kérte meg erre. Amint az MTI Katkóné Bagi Éva restaurátortól megtudta, a megsárgult csomagolópapír alatt a jelkép, s rajta a spirálisan fonódó nemzetiszínű szalag sértetlenül bújt elő, mintha csak tegnap csomagolták volna be.

A zászló 1920 előtt készülhetett. Annyi bizonyosan tudható róla, hogy amikor a trianoni döntés értelmében az egykori lugosi postást kiutasították Romániából, akkor az MG monogrammal ellátott szimbólum ott lobogott a vasúti kocsin, mely a kiutasított magyarokat szállította a szegedi állomásra. A férfi talán megérezte, ha ő maga nem is, de a gondosan becsomagolt zászló még megérheti a szabadság eljövetelét. A műtárgy jó állapotban van, így nincs szükség restaurálására.

Most a szegedi közgyűjtemény raktárában őrzik, s új szerzeményként várhatóan a közeljövőben mutatják majd be a szélesebb közönségnek.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár