2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A könyvtárban éjszakázhatunk Szegeden

2005. október 12. 12:30

Szerda este a szokásostól eltérően nem bezár, hanem éppen ellenkezőleg kinyílik Szegedi Tudományegyetem könyvtára, mégpedig legszebb arcát mutatva az érdeklődők felé.

A nyílt éjszakán, este 8 és éjjel 2 között - kihasználva a késő éji óra különleges hangulatát is - a könyvtár dolgozói bemutatják az intézmény történetét és kincseit az egyetem és a város polgárainak. Több helyen - magyarázattal és anélkül is - kivetítőkön látható lesz a könyvtárépítésről és beköltözésről szóló DVD-film, s az építés közben készült számtalan fotó. Filmmontázst is láthatnak az érdeklődők arról, hogy hol és hány helyen bukkan fel a magyar és nemzetközi filmművészetben a könyvtár és a könyvtáros.

A kései könyvtárlátogatók megismerhetik még a könyvtárosokat és a róluk kialakult sztereotípiákat versben, dalban, sőt képregényben is. A betérők elé tárják a könyvtár különleges kincseit: egy egyedülálló szakácskönyvet a XVII. századból, és számosat az itt őrzött ősnyomtatványok közül. Látható lesz a legjobban összefirkált könyv is, s más extrém nagy, kicsi, vagy más okból különleges darab. Amikor eljön az éjfél, eljön a "kegyelem órája" is: ekkor késedelmi díj nélkül lehet visszaadni a régen kikölcsönzött és eddig vissza nem vitt könyveket.

Kokas Károly, a könyvtár főigazgató-helyettese közölte: nem titok, hogy a Múzeumok Éjszakája program sikere adta az ötletet a különleges rendezvény megszervezéséhez, amelyet a könyvtár költözésének első évfordulójára időzítettek.

A könyvtár tavaly év végétől működik az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában, s már készül a január 1-je óta félmilliomodik látogatójának köszöntésére - mondta a főigazgató-helyettes.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár