2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A csillagok jelezték Delphoi szertartásait

2005. szeptember 19. 10:05

Hésziodosz híres kalendáriuma és csillagászati térképek vezették rá a kutatókat, hogy az állandó naptárak előtti korban miként tudott mindenki időben eljutni Delphoiba.

Csillagászati megfigyelések

Csillagok nyomában

A holtak jósdája
Elszámolták a marathóni futás idejét
Egy szökevény nap nyomában
Kiállítják a világ legrégibb csillagtérképét
330 éve alapították a greenwichi csillagvizsgálót
A Leicesteri Egyetem régészeti- és ókortörténeti tanszékének munkatársai kutatásuk során arra próbáltak magyarázatot keresni, hogy az - év meghatározott időszakában periodikusan Delphoi-ban Apollónnak áldozó és jóslatot kérő - emberek, honnan tudták, hogy az év mely napján kell odamenniük, mikor még nem létezett a maihoz hasonló naptár. A kutatók felfedezéseik eredményeit az Antiquity magazin ehavi számában tették közzé.

Elméletük kiindulópontjaként a professzorokból, kutatókból és diákokból egyaránt álló csoport tagjai azt állítják, hogy a földművesek a korábban megfigyelt és kalendáriumukban lejegyzett asztronómiai jelek alapján tudták megállapítani, hogy az év mely szakában járnak. Alun Salt, a kutatásban részt vevő posztgraduális képzésben tanuló diák szerint: "Kutatásunk alapja Hésziodosz Munkák és napok című munkája volt, mely az i.e. nyolcadik században keletkezett, és azt írja le, hogy az adott mezőgazdasági munkákhoz a csillagok állása alapján melyik az év leginkább megfelelő időpontja." Hésziodosz munkájának asztronómiai része a kutatók szerint ugyanis a korábbi néphagyomány írásos rögzítése volt.

"A könyv az Apollónnak szánt áldozat időpontjára azt a periódust jelöli meg, mikor egy különleges csillagkép először jelenik meg a reggeli égbolton. Mivel korábban elég sokat szenvedtem az álmatlanságtól, sokat néztem az éjszakai csillagképeket. Ekkor vettem észre, hogy a Delfin-csillagkép december végén-január elején jelenik meg a keleti égbolton: ez pedig pont az az időpont, mikor a városok Delphoi Apollónnak áldoztak. Ekkor arra gondoltam: lehetséges lenne hogy a Hésziodosz által leírt rituális események is ugyanezt a csillagképet használták? A probléma ezzel mindössze annyi volt, hogy Delphoiban nem ekkor áldoztak, mert a jósda naptára a többi város naptárához képest egy hónapos késében volt. Ennek oka pedig a templomot határoló sziklákban keresendő."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár