2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyvek Karácsonyra: a Múlt-kor ajánlója

2006. december 19. 14:00

Magántörténelem és össznépi elfojtás az ünnepek között

A könyv bevezetője (pdf)

Az Oral History Archívum gyűjteményéből készült válogatás valóban méltó emléket állít az 50 évvel ezelőtti forradalomnak. A szerzők csupán az egykori résztvevők elbeszéléseiből, emlékeiből kirajzolódó 56-ot igyekeztek értő módon megragadni. Nem történészek beszélnek a forradalomról a legkülönbözőbb - megbízható és kevésbé megbízható - források alapján, hanem maguk a szereplők, a tanúk emlékeznek vissza saját személyes élményeikre, családi történeteikre. Mivel már maga a felidézés folyamata torzít és nem várt elemekkel is gazdagodhat, a különböző visszaemlékezések végül egymást kiegészítve érvényesülnek igazán.

Tény, hogy e beszélgetéseket nem a kádári konszolidáció időszaka termelte ki, mint például a manapság gyakran kutatott, szintén nagy számban rendelkezésre álló periratokat. Az első interjúkat az archívum alapítói, Hegedűs B. András és Kozák Gyula készítették 1981-ben. Éppen azért, hogy a hatalom által elhallgatásra ítélt múltról rögzítsék az átélők emlékeit. Az archívum huszonöt év alatt mintegy ezer interjúból és háromszáz memoárból álló gyűjteménnyé nőtt, a XX. század magyarországi magántörténelmének egyedülálló forrásegyüttesévé.

Az 56-os forradalomról nagy számban készültek tudományos elemzések, de fogadtatásuk, a róluk szóló vita mélysége és minősége világosan mutatja, hogy 56 ma még elsősorban politikai, ideológiai, és csak másodsorban szaktudományos kérdés. A szerzők reményei szerint a válogatás az ötvenedik évfordulón lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők emlékeinek segítségével mindenki végiggondolhassa a forradalmat. Így talán képessé válhatunk 56 indulatoktól mentesebb és őszintébb értékelésére.


Kinek ajánljuk:
Tényleg mindenkinek, aki a forradalom ötvenedik évfordulóján önmaga szánalmas paródiájába fordult történelmünket személyesen is átélhető visszaemlékezéseken keresztül szeretné megismerni.

Olvasmány a Múlt-koron: 1956-2006: a forradalom 50 éve


A forradalom emlékezete - Személyes történelem. Szerk.: Molnár Adrienne, Kőrösi Zsuzsanna, Keller Márkus. 1956-os Intézet, Bp., 2006. 374 o.
Ára: 5990 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár