2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Amikor Japán repülőgépekről akarta pestissel megfertőzni Amerikát

2020. május 26. 09:51 Múlt-kor

A kegyetlenkedés jutalma

1959-es, torokrák okozta haláláig Isii Siró békében élt. Korábbi beosztottjai közül többen igen magas pozícióba jutottak a háború utáni Japánban – egyikőjük Tokió kormányzója lett, egy másik a Japán Orvosszövetség feje.

Évekkel korábbi tevékenységüket firtató kérdésekre sokan adtak racionalizáló választ. Az az orvos például, aki érzéstelenítés nélkül szelt darabokra egy kínai foglyot, a logika egyszerű volt:

„Az élve boncolást átlagos körülmények közt kell végezni. Ha használtunk volna érzéstelenítést, az hatással lehetett volna az egyes szervekre és vérerekre, amelyeket vizsgáltunk. Így nem használhattunk érzéstelenítést.”

Amikor a gyermekeken végzett kísérletekre terelődött a szó, hasonlóan egyszerűen fogalmazott:

„Persze, hogy voltak kísérletek, amelyeket gyermekeken végeztünk. De az apáik valószínűleg kémek voltak. Lehetséges, hogy ilyesmi újra megtörténhet. Mert a háborúban nyerni kell.”

Nem férhet tehát kétség ahhoz, hogy a 731-es egységnél komolyan gondolták az Egyesült Államok lakosságának pestissel való megfertőzését, még ha a terv végül kivitelezhetetlennek bizonyult is. A támadáshoz kijelölt egyik pilóta, Óbata Isió számára évtizedekkel később is nehéz volt beszélni arról, amire készültek:

„Annyira borzasztó emlék, hogy nem akarom felidézni” – mondta. „Nem akarok a 731-es egységre gondolni. Ötven év telt el a háború óta. Kérem, hadd maradjak csendben.”

Habár részben ő akadályozhatta meg a amikor őrá került a sor, Tódzsó érdekében nem lépett közbe senki.

A japán kapitulációt követő hetekben az amerikai fogságban lévő Tódzsó megpróbált önkezével véget vetni életének, egy amerikai pisztoly segítségével. Kísérlete nem sikerült, és egy – amerikaiaktól származó – vérátömlesztéssel megmentették az életét az orvosok. A halálra várnia kellett: három évvel később – miután egy nemzetközi bíróság elítélte háborús bűnökért – felakasztották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A 731-es egység telephelyének egyik épülete Harbinban (kép forrása: Wikimedia Commons)Mitsubishi G3M bombázók a levegőben (kép forrása: Wikimedia Commons)Tódzsó Hideki (kép forrása: Wikimedia Commons)Isii Siró (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár