2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rock and roll rugói: a zene, amitől minden más lett

2021. április 4. 09:19 Jávorszky Béla Szilárd

Ahogy mondani szoktuk: a rock and roll a XX. század talán egyetlen igaz forradalma. Olyan, generációk sorának alapélményeit adó radikális zenei-kulturális-zeneesztétikai-életfilozófiai változás, amely nélkül az elmúlt hetven év kultúrtörténete egyszerűen értelmezhetetlen.

Roll Over Beethoven!

Bill Haley Rock Around the Clock (1954. április 12.) és Elvis Presley That’s All Right (Mama) (1954. július 5.) című dalával nemcsak a szórakoztató zene történetében kezdődött forradalmian új fejezet (a rock and roll Beethovent és Frank Sinatrát egyszerre küldte múzeumba), hanem társadalmi vonatkozásban is.

Először nyílt generációs szakadék a felnőttek és fiatalok világa között, és a háború után felnövekvő új nemzedék tagjai – a tinédzserek – elkülönülésüket, nyughatatlanságukat leginkább ezzel a magas oktánszámú zenével tudták kifejezni.

Ami csak az övék volt: csak nekik és csak róluk szólt, az ő lázadásukat jelképezte, az ő életörömüket vagy frusztrációjukat hirdette.

A felnőtt-társadalom az új (ifjúsági) zenéről és a köré szerveződő szubkulturális jelenségekről eleinte úgy vélte, elmúlik a kamaszkorral. De nem múlt el.

Előbb Nagy-Britanniában és Európa nyugati, majd keleti felén terjedt tovább, végül az 1960-as évekre meghódította az egész modern világot.

A rock and roll eleinte az ösztönök kitombolásának terepe volt, a hatvanas évektől azonban nyilvánvalóvá vált, hogy korszakos szociális, kulturális, faji és politikai vonzatai is vannak.

A felnövekvő új nemzedék a kamaszkorból kiöregedve nem lépett a felnőttek világába, nem vette át a felkínált stafétabotot, hanem az apák társadalma helyett egy újat szeretett volna felépíteni.

A tinédzser fizetőképes rétegként és társadalmi státuszként egyaránt jól artikulálódott, a jólét jelentősen megemelte a szabadságfokát, a rock and rollban kifejezőeszközt és médiumot talált, segítségével jól elkülönülő, önálló igényekkel, értékekkel rendelkező, új kulturális és szociális tényezőként jelent meg a társadalomban.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. tavaszi számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár