2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

7 különös tanács a középkorból

2017. május 12. 15:48

Hogy kezdd a beszélgetést egy hölggyel? Mit csinálj, hogy a macskád ne kóboroljon el? Melyik oldaladon kezdd az alvást? Hogy döntsd el, hogy valaki él-e még vagy már meghalt? A középkori krónikásoknak, bölcseknek, tudósoknak, gondolkodóknak számos mindennapi dilemmára volt megoldásuk, ám egyes kérdésekben igen bizarr, babonával teli vagy éppen hitvány tanácsot adtak. Ez utóbbira igen jó példa Savonarola szülő nőknek szóló javaslata. Az itáliai orvos minden bizonnyal életében nem gondolt bele, milyen fájdalmat okoz egy újszülött világra hozatala.

Középkor

Hogyan beszélj egy nővel

„A hölgy üdvözlését követően a férfinak hagynia kell, hogy elteljen egy-két pillantásnyi idő, ami alatt lehetőség nyílik arra, hogy a nő kezdje a beszélgetést. Ha a hölgy maga kezd bele  csevejbe, jó okod van az elégedettségre, mert feltételezve, hogy te nem vagy egy gyakorlott beszélgetőpartner, az esetleges megjegyzéséből számos beszédtémát nyerhetsz. Ha azonban az asszony halogatja a megszólalást, egy rövid szünet után neked kell okosan megtörnöd a csendet. Először kezdd valamilyen mellékes megfigyelés mulatságos említésével, vagy dicsérd a hölgy szülőföldjét vagy a családját vagy őt magát.” Andreas Capallanus: De amore (1180 körül)

Hogy döntsd el, hogy valaki él-e még vagy meghalt

„Ha kétségeid támadtak afelől, hogy egy bizonyos személy életben van-e, akkor helyezz enyhén pörkölt hagymát az orrlyukaira, és ha életben van, azonnal csavarni fogja az orrát.” Johannes de Mirfield: Breviarium Bartholomei (1380 körül)

Hogyan törődj a macskáddal

„Ez az állat kifejezetten szereti, ha az ember a kezével gyengéden végigsimítja, különösen akkor, ha még fiatal. Ha a saját képét látja a tükörben, játszani kezd vele, és ha esetleg felülről, egy kút vizéből látja ugyanezt, hasonlóképpen fog tenni, ám beleesve megfulladhat, ha nem veszed gyorsan ki és szárítod meg. Különösen kedvelik a meleg helyeket. Könnyebben otthon tudod tartani, ha a füleit kicsit megcsíped, ugyanis így nehezebben tudja tolerálni az éjjeli harmat fülébe csöppenését.” Albertus Magnus (Nagy Szent Antal): De animalibus (1260 körül)

Hogyan kezeld a fejfájást

„A fejfájást így tudod elbűvölni: vegyél egy marék földet, érintsd meg vele háromszor a mellkasodat, és mondd: Fáj a fejem, miért fáj? Nem fáj.” (Pseudo-Plinius, 9. század)

Hogyan viselkedj a szülésnél

„Azt tanácsolom, hogy kiálts hangosan, így mindenki azt fogja hinni, hogy még nagyobb fájdalmaid vannak, így a férjed és a háztartás többi tagja mind együttérzően fognak veled viseltetni, és hogy a kedvedre tegyenek, még egy kappant is levágnak, cukrozott mandulát és finom borokat fognak szervírozni neked.” Michele Savonarola: Ad mulieres ferrarienses (1450 körül)

Hogyan szabadulj meg a szúnyogoktól

„Ha egy házat vagy egyéb helyet, amely tele van szúnyoggal, őstulok ürülékével kifüstölsz, a rovarok elrepülnek, majd meg is halnak.” Albertus Magnus (Nagy Szent Antal): De animalibus (1260 körül)

Hogyan aludj

„Először a jobb oldaladra fordulva kezdd az alvást, majd pedig a balon. Épelméjű ember nem fekszik a hátán, hiszen akkor számos betegség alakulhat ki, ugyanis a nem megfelelő pozícióban a különböző testnedvek megfertőzhetik az agyat vagy a veséket. Akkor is megkeveredhetnek a testnedvek, amikor a hideg holdfény az alvó fejére esik, ezért mindenképpen el kell kerülnünk éjjelente, illetve alvás közben a Holdat.” Bartolomeo Platina: De honesta voluptate in valetudine (1474)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár