Hitler elfeledett szövetségesei

500 évvel ezelőtti eldobható poharakat találtak a wittembergi kastély udvarán

2017. január 10. 15:08 MTI

Több ezer ivópohár-törmelékére bukkantak német régészek a kelet-németországi wittenbergi kastély udvarán folyó ásatásokon. A poharakat mulatozó gazdagok dobhatták el ötszáz évvel ezelőtt. A régészek novemberben kezdtek ásatásokat a kastély területén.

A wittembergi kastély udvarán talált törmelékek

"Egész rétegeket találtunk, amelyek tele voltak cseréptörmelékekkel és állatcsontokkal, az ünnepségek résztvevői sok vadhúst, főként szarvast fogyasztottak" - mondta Holger Rode, a feltárások vezetője a dpa német hírügynökségnek. Az ünnepségeket nyáron a kastély udvarán tartották. Amikor a vendégek poharai kiürültek, egyszerűen eldobták azokat, ugyanúgy, mint manapság a papírpoharakat - tette hozzá a régész.

A különbség csupán annyi, hogy a porcelánkelyheket akkoriban díszítették, a vár urának pecsétje is megtalálható rajtuk. Az eldobható edények a nagy gazdagságot jelképezték, csak a nemesség engedhette meg magának, hogy kastélyaiban ilyeneket használjon. Európában nagyon ritka az ilyen - magyarázta a régész. Rode szerint a régészcsoport által fellelt ivópoharakat csak a wittenbergi kastélyban használták, és egyszeri használatra készítették azokat. Az összes, itt élő nemesi család rendezett ilyen ünnepségeket, és mindannyian használtak eldobható poharakat - hangoztatta.

A wittenbergi kastélyt és vártemplomot Frigyes (1463-1525) választófejedelem kezdte építeni. A régészek novemberben kezdtek ásatásokat a területén, azóta megtalálták a bástyakör egy részét és a kastély kályhájának csempemaradványait. Luther Márton Wittenbergben, a vártemplom kapuján hirdette ki híres 95 tézisét 1517-ben, ami a reformáció kezdetét jelentette. Luthernek is volt olyan kályhája, mint amilyet az ásatásokon találtak. "Az ilyen típusú kályhák nagyon drágák voltak, mivel többszínű cseréppel rakták ki. Luther egy uralkodótól vagy egy kardinálistól kaphatta ajándékba a kályhát - mondta Harald Meller régész.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!